Pohodniki z Mt. Everestom na obzorju. Foto: EPA
Pohodniki z Mt. Everestom na obzorju. Foto: EPA

Prostrani park velikosti Češke zajema pet osemtisočakov, vključno z 8.848-metrskim Mount Everestom (v kitajščini Qomolangma, op. a.), 8.201 meter visokim Mount Cho Oyo in 8.013 metrov visoko Šishapangmo. Atrakcija na strehi sveta se ponaša še z 10 gorami, višjimi od 7.000 metrov, ledeniki, vročimi vrelci in alpskimi gozdovi.
Qomolangma pokriva 78.000 kvadratnih kilometrov in se nahaja v prefekturi Xigaze v južnem Tibetu, blizu kitajske meje z Nepalom. "Narodni park se bo najverjetneje osredotočal na zaščito ekologije in biodiverzitete ter zaščito pred nezakonitim izkoriščanjem naravnih virov in zemlje," je za China Daily povedal Sun Jongping iz Tibetanskega turističnega urada.

Kmalu še najvišje letališče na svetu
Vstopnina za v park stane 180 juanov na osebo (22 evrov), 400 juanov (50 evrov) za "majhno vozilo" in 600 (74 evrov) za "večje vozilo." Razlage, kako definirati majhno vozilo od velikega, niso podali, prav tako ni podatkov o uradnih vhodih v park.

Gre za še tretji narodni park v kitajski avtonomni regiji Tibetu po narodnem parku velikega kanjona Yarlung Zangbo na jugovzhodu in narodnem parku Namtso na vzhodu. Kitajska vlada namerava s pomočjo vseh treh parkov spremeniti visoko ležečo planoto v pomembno svetovno destinacijo.
V Tibetu je za leto 2015 ob tem napovedano tudi odprtje najvišje ležečega letališča na svetu, letališča Nagqu na nadmorski višini 4.436 metrov. Do zdaj je ta naziv s 4.334 metri nosilo letališče Bamda v tibetanski prefekturi Qamdo.