Po podatkih mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) so se pocenile letalske vozovnice, s čimer so potovanja postala dostopnejša. Foto: Reuters
Po podatkih mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) so se pocenile letalske vozovnice, s čimer so potovanja postala dostopnejša. Foto: Reuters

Zračni promet je lani spisal uspešno zgodbo, je povedal prvi mož Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) Alexandre de Juniac.

Kot je povedal, je bilo uvedenih 700 novih zračnih linij, cene povratnih vozovnic pa so v povprečju padle za 44 dolarjev (41 evrov), tako so bila potovanja dostopnejša. "Vse to so dejavniki, ki so omogočili, da je lani letelo rekordnih 3,7 milijarde potnikov," je poudaril de Juniac in dodal, da je bila lanska rast števila potnikov tudi precej večja od 5,5-odstotnega desetletnega povprečja.

Prvi mož združenja je izpostavil, da raste tudi povpraševanje, pri čemer je poudaril, da naša svoboda povezovanja s pomočjo letalskega prometa vodi do blaginje in bogati družbo. "To svobodo pa lahko v celoti izkoristimo le, če oblasti letalski promet olajšajo. Letalstvo je posel svobode, katerega socialne in gospodarske prednosti moramo braniti pred različnimi protekcionističnimi agendami."

Njegovi komentarji so del strahov pred tovrstnimi ukrepi v razvitih gospodarstvih, predvsem v ZDA, kjer je predsednik Donald Trump izdal sporen odlok, s katerim je državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav prepovedal vstop v ZDA.

Notranjih poletov za 5,7 odstotka več
Še posebej velika je bila sicer rast v medcelinskem prometu, ki je lani poskočil za 6,7 odstotka, notranjih poletov pa je bilo lani za 5,7 odstotka več. Največjo rast v mednarodnem prometu so zaznali prevozniki z Bližnjega vzhoda (11,8 odstotka več), azijsko-pacifiške regije (8,3 odstotka več) ter Latinske Amerike in Afrike (7,4 odstotka več).

Evropski prevozniki so medtem po podatkih IATA-ja zaznali 4,8-odstotno rast mednarodnega prometa, severnoameriški prevozniki pa le 2,6-odstotno rast, še poroča AFP.