V zimskem voznem redu 2015/2016 bo ljubljansko letališče povezano z več destinacijami in tedenskimi poleti kot lani. Foto: BoBo
V zimskem voznem redu 2015/2016 bo ljubljansko letališče povezano z več destinacijami in tedenskimi poleti kot lani. Foto: BoBo
Adria Airways
Adria bo v zimskem času neposredno letela na 18 destinacij - Amsterdam, Bruselj, Köbenhavn, Pariz, Frankfurt, Carigrad, München, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Moskva, Podgorica, Tirana, Berlin, Zürich, Dunaj in Varšava. Foto: BoBo

Potniki bodo lahko z letališča Jožeta Pučnika do 26. marca prihodnje leto z več kot 180 rednimi poleti tedensko potovali neposredno na 21 destinacij v 20 državah.

Domači letalski prevoznik Adria Airways ohranja novo povezavo s poletnega voznega reda v Berlin, kamor bo tudi pozimi letel trikrat na teden. Adria bo sicer v zimskem času neposredno letela na 18 destinacij - Amsterdam, Bruselj, Köbenhavn, Pariz, Frankfurt, Carigrad, München, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Moskva, Podgorica, Tirana, Berlin, Zürich, Dunaj in Varšava.
Tuji redni letalski prevozniki v zimski sezoni ohranjajo iste destinacije kot poleti. Z 12 poleti na teden se lahko potniki iz Ljubljane s prevoznikom Air Serbia odpravijo v Beograd, Turkish Airlines vsak dan leti v Carigrad, s prevoznikom Air France pa lahko potniki šestkrat tedensko poletijo v Pariz.
Nizkocenovnika Easyjet in Wizz Air bosta tudi pozimi letela v London, prvi vsak dan na letališče Stansted in drugi petkrat tedensko na letališče Luton. Wizz Air bo trikrat tedensko letel še na letališče Bruselj - Charleroi.

Montenegro Airlines bo šestkrat na teden Ljubljano povezoval s Podgorico. S Swissom bo mogoče v Zürich pozimi leteti štirikrat tedensko. Proti koncu zimske sezone, natančneje 1. marca, bo poljski letalski prevoznik Lot vzpostavil povezavo z Varšavo, kamor bo letel petkrat tedensko.

Število čarterskih povezav bo primerljivo z lanskim. Najpogostejši zimski čarterski povezavi ostajata Egipt in Turčija, kamor polete v sodelovanju s turističnimi agencijami opravlja Adria Airways.

Več kot milijon potnikov v devetih mesecih
Na ljubljanskem letališču je bilo v javnem potniškem prometu v prvih devetih mesecih 1.135.578 potnikov, to je je kar 10,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Rast števila potnikov je večja kot pri preostalih tekmecih v regiji, pravijo v Aerodromu, kjer so ob tem postregli s podatki o rasti prometa z bližnjih letališč. Zagreb je imel tako po njihovih podatkih v devetmesečju 6,7-odstotno rast števila potnikov, Gradec 5,7-odstotno, Benetke 1,7-odstotno in Celovec 1,5-odstotno, Trst pa je imel v tem obdobju pol odstotka manj potnikov kot lani.