Iberia skrbno obvešča potnike, kateri današnji poleti so odpovedani. Foto: EPA
Iberia skrbno obvešča potnike, kateri današnji poleti so odpovedani. Foto: EPA

Pred tedni smo poročali, da Iberia namerava do aprila 2012 ustanoviti podružnico Iberia Express, namenjeno nizkocenovnim prevozom. S tem želijo povečati dobičkonosnost španskih linij. Nova družba bi pokrival kratke in srednje dolge polete v Madrid in iz njega, saj se na teh progah Iberia spopada z izjemno konkurenco, ki jo predstavljajo nizkocenovni letalski prevozniki in hitri vlaki - Iberia je zaradi konkurence v prvi polovici leta izgubila 78 milijonov evrov. Iberia Express bo imela v svoji floti sprva štiri letala airbus 320, do konca leta 2012 pa jo namerava razširiti na 13 letal. Število zaposlenih naj bi do takrat doseglo 500.

Toda ti načrti skrbijo Iberijine pilote, ki se bojijo, da bodo ponujene plače nove družbe prenizke, zato so se odločili za stavko. Piloti poudarjajo, da so si 18. december izbrali za stavko zato, ker je današnji datum v praznični sezoni med najmanj obremenjenimi in bo s tem letalski družbi povzročeno najmanj škode.

Vseh 1.500 stavkajočih pilotov je sicer spoštovalo zakonsko obveznost, v skladu s katero morajo v času stavke zagotoviti minimalne storitve, a kljub vsemu je morala Iberia 91 poletov vseeno odpovedati, vendar panike na letališčih ni bilo, saj so prizadete potnike o tem vnaprej obvestili in jim ponudili možnost prenosa rezervacije k drugim letalskim družbam, toda 29. decembra se napoveduje že nova stavka.