British Midland gre v roke združenih Iberie in British Airways. Foto: EPA
British Midland gre v roke združenih Iberie in British Airways. Foto: EPA

IAG je včeraj tako sporočil, da bo od največjega nemškega letalskega prevoznika Lufthanse prevzel britanskega letalskega prevoznika British Midland, dogovor o prevzemu bo sklenjen v prihodnjih tednih, prevzem pa naj bi bil zaključen v prvem četrtletju leta 2012.

Izvršni direktor družbe IAG Willie Walsh je ob predstavitvi poslovanja poudaril, da bo glavni cilj v letu 2012 omiliti vpliv visokih stroškov goriva, predvsem ob morebitnem šibkejšem povpraševanju. Prav visoki stroški goriva so namreč vplivali na nižji dobiček - v tretjem četrtletju je družba ustvarila 267 milijonov evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, stroški so se v omenjenem obdobju zvišali za 23,7 odstotka.

Tretji največji letalski prevoznik
Družba je tako v obdobju od julija do septembra ustvarila 4,49 milijarde evrov prihodkov, kar je 2,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju (rezultati so izračunani, kot da bi bili podjetji združeni že lani). Združitev British Airways in Iberie v tretjega največjega letalskega prevoznika (po prihodkih takoj za Lufthanso in Air France-KLM) se je zaključila 21. januarja letos. Novo podjetje IAG ima obliko holdinga, lastniki zdajšnje Iberie imajo v njem 45-odstoten, lastniki British Airwaysa pa 55-odstoten delež. Obe letalski družbi sta ohranili svojo obstoječo blagovno znamko v komercialne namene, skupaj imata floto 406 letal, na več kot 250 destinacij po svetu pa naj bi letno prepeljali 57 milijonov potnikov.

V floti BMI je 47 letal
Letalska družba British Midland, ki ima operativno bazo na londonskem Heathrowu, opravi več kot 300 poletov na teden na 40 destinacij predvsem v Evropi, Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, v svoji floti pa ima 47 letal vrste airbus, boeing in embraer. Zgodovino te letalske družbe, ki je bila ustanovljena leta 1949, pa je zaznamovala tudi huda nesreča v Angliji, ko je boeing 737-400 poskušal zasilno pristati na letališču v Kegworthsu, vendar je za slabih 500 metrov zgrešil pristajalno stezo in treščil na bližnjo avtocesto - umrlo je 47 od 126 ljudi na krovu letala.