Kot že prejšnja leta, bodo na Kopah začetek sezone pospremili z izdatnim glasbenim dogajanjem. Foto: MMC RTV SLO/Peter Kavčič
Kot že prejšnja leta, bodo na Kopah začetek sezone pospremili z izdatnim glasbenim dogajanjem. Foto: MMC RTV SLO/Peter Kavčič

Devet smučarskih centrov – Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje in Trije kralji – te dni zaključujejo velike infrastrukturne naložbe, ki jih je gospodarsko ministrstvo podprlo z več kot 55 milijoni evrov. Na največjem koroškem smučišču Kope so že slovesno odprli desetmilijonsko naložbo v dve novi štirisedežnici Kopnik in Pahernik ter v novo vlečnico Velika Kopa. Prav tako so odprli prenovljeni Grmovškov dom, ki po novem lahko sprejme do 160 gostov – ta prenova pa je stala dobrih pet milijonov evrov.

Sorodna novica Gorski centri z obogateno ponudbo s polno paro v zimsko sezono

"Naložbe so pridobitev ne samo za Kope, ampak za Koroško, za poletni in zimski turizem ter za našo prelepo Slovenijo," je na otvoritvi okoli 300 zbranim dejal gospodarski minister Matjaž Han. Poudaril je, da razvoja in napredka ne bi bilo brez izjemnih ljudi, ki imajo vizijo, četudi kdaj improvizirajo. Kope so po njegovih besedah zgleden primer gorskega središča, ki razvija ponudbo za različne ciljne skupine za zimski in letni čas. "Letošnje leto je za nas žičničarje zgodovinsko," je dejal direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž in ob tem spomnil tudi, da skupno devet slovenskih smučarskih centrov v tem času zaključuje milijonska vlaganja v žičnice. Ocenjuje, da imajo Kope zdaj "lep potencial konkurenčnega turizma v Sloveniji".

Prvi sneg v novi sezoni je Kope pobelil že v začetku novembra, minule dni so s topovi zasneževali progi Pungart in Sedlo, kjer bodo najprej zagnali žičniške naprave. Za danes so tako načrtovali tudi začetek nove smučarske sezone, a ker jim je vreme nekoliko zagodlo, prve smučarje pričakujejo v soboto. Kot že prejšnja leta, bodo na Kopah začetek sezone pospremili z izdatnim glasbenim dogajanjem, ki je tudi sicer stalna zimska ponudba ob koncih tedna.

Paradiž v novi zimski sezoni na Kopah pričakuje več kot 100.000 smučarjev in verjame, da bo ta cilj dosežen. Nastanitvene zmogljivosti imajo zapolnjene, tudi s šolami v naravi, hkrati čez vso zimo napovedujejo okoli 50 dogodkov, od tega veliko glasbenih koncertov.

Prenovljen Grmovškov dom na Kopah

Mariborsko Pohorje odprtje sezone načrtujejo za 9. december, na Rogli morda celo dan prej

Na Mariborskem Pohorju se lahko pohvalijo s 7,5 milijona evrov vredno naložbo v novo vmesno postajo Pohorske vzpenjače in novo štirisedežnico Ruška. Pred začetkom zimske sezone so prodali okoli 1500 sezonskih vozovnic, kar je primerljivo z lanskimi številkami, pri tem pa edini pri nas letos niso zvišali cen dnevnih vozovnic. Tudi tamkajšnji vrh je minuli konec tedna že pobelil sneg – Marprom je namreč začel v noči na soboto smučišča umetno zasneževati.

Nizke temperature, hladna voda in primerna relativna vlažnost so poskrbeli, da so lahko začeli zasneževati proge na Arehu, dan pozneje pa tudi na višjih legah Mariborskega Pohorja. Za zdaj v Marpromu, občinskem podjetju, ki upravlja žičniške naprave, točnega datuma odprtja sezone še niso določili. Kot so pojasnili za STA, pa to načrtujejo za 9. december, a je obseg odprtih prog odvisen od vremenskih razmer v naslednjih dneh.

Začetek smučarske sezone

Na Rogli glede na trenutne vremenske napovedi še ne morejo natančno napovedati začetka sezone, če bo vse po načrtih, pa naj bi se to zgodilo 8. decembra. Kot so za STA pojasnili v Uniturju, so vzdrževalna in pripravljalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah dokončali po načrtih. Pognali so snežne topove, se pa z izdelavo snega sproti prilagajajo vremenskim pogojem. Množični začetek sezone s koncerti in zabavo na snegu sicer na Rogli načrtujejo od 14. do 17. decembra, ko bodo poleg zabave na smučiščih in testih smuči v športni dvorani gostili Modrijane, Zvito feltno in Vzrock.

"S predprodajo smučarskih vozovnic smo zadovoljni. Zaenkrat kaže bolje kot v preteklih letih," so povedali. Za naložbe so ob pomoči države namenili več kot 12 milijonov evrov. Nova je šestsedežnica Mašinžaga z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami, pa tudi leteči tobogan.

Na Golteh in na Krvavcu zadovoljni s predprodajo

Na Golteh zaključujejo projekt zamenjave dveh starih žičnih naprav z novima štirisedežnicama, v kar so skupaj z obogateno ponudbo na prostem vložili več kot 11 milijonov evrov. Začetek sezone načrtujejo za prihodnji petek, ko bo obratovalo nekaj prog. Kot je za STA povedala direktorica smučišča Suzana Srdić, bodo obiskovalci lahko izkoristili otvoritvene cene dnevnih vozovnic, ki bodo za polovico nižje od rednih. "Pri predprodaji smo zaznali povečan obseg interesa za nakup vozovnic v primerjavi s preteklimi leti, kar je verjetno posledica visokih cen na tujih smučiščih, pa tudi naših predprodajnih cen, ki so ostale na lanski ravni," je še dejala.

Na Krvavcu so po padcu temperatur v soboto začeli umetno zasneževanje. Upajo, da bo pred začetkom sezone prišla še kakšna pošiljka naravnega snega, sicer pa otvoritev sezone in nove šestsedežnice Zvoh načrtujejo za prihodnji petek, so za STA pojasnili v RTC Krvavec, kjer so letos za naložbe prav tako odšteli 11 milijonov evrov. Nova, hitrejša in ogrevana šestsedežnica je glavna pridobitev na Krvavcu, sicer pa se na tamkajšnji Plaži tudi to zimo obetajo sobotne zabave z živo glasbo. Poletno ponudbo pa so okrepili s 50 električnimi kolesi, novimi gokarti, prenovljenim pustolovskim parkom, trim stezo in energijskimi točkami na Zvohu.

Redno ceno smučarske vozovnice za odrasle so na krvavškem smučišču v primerjavi z lani podražili za dva evra, na 41 evrov. Da bi spodbudili nakup preko spleta, bo preko spleta cena celotno sezono ostala 39 evrov, kolikor je znašala tudi v predprodaji. Ta se je zaključila v četrtek, z njo pa so zadovoljni.

Na Voglu so odvisni od naravnega snega, v Kranjski Gori so že začeli z umetnim zasneževanjem

Tudi na Voglu so zadovoljni s predprodajo vozovnic. Kot so za STA povedal na Žičnicah Vogel, jih niso nameravali podražiti, vendar pa so bili v to, tako kot na ostalih smučiščih, primorani zaradi dviga stroškov dela in visokih cen energentov. Velika novost na Voglu je nova krožna kabinska žičnica, ki bo zamenjala staro dvosedežnico Zadnji Vogel.

Uredili so tudi visokogorsko arheološko pot, kolesarsko progo, disk golf in nova igrala. Vse skupaj jih je stalo nekaj manj kot devet milijonov evrov. Na novo zimsko sezono so na Voglu že pripravljeni, naprave pa bodo zagnali, ko bodo to dopuščale vremenske razmere. Odvisni so od naravnega snega in upajo, da bo zapadel že ta konec tedna.

V Kranjski Gori, kjer so v minulih dneh začeli umetno zasneževanje, računajo, da bodo žičniške naprave pognali 16. decembra. V. d. direktorja Turizma Kranjska Gora Luka Vrančič sicer upa, da bodo vremenski pogoji dovoljevali zagon naprav že vikend pred tem, če bo kmalu snežilo in bodo prihodnji teden temperature dovolj nizke za utrditev prog še z umetnim snegom.

Posodobljene žičniške naprave tudi na smučišču Cerkno, na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico in Veliki Planini

Na smučišču Cerkno so s predprodajo vozovnic kar zadovoljni, sedaj pa držijo pesti, da bodo razmere čim prej dovoljevale začetek smuke. Kot je povedal direktor Hotela Cerkno Borut Pirih, nameravajo prihodnji teden začeti umetno zasneževanje, računajo pa tudi na nekaj naravnega snega.

Začetek sezone načrtujejo sredi decembra. "Smo v nizkem startu, servisi se zaključujejo, po progah postavljamo snežne topove in čakamo na primerno vreme," je povedal Pirih in dodal, da zaključujejo tudi izobraževanje kadra in testiranje treh posodobljenih žičniških naprav, na katerih so zamenjali krmiljenje in elektroniko ter jim tako podaljšali rok uporabe vsaj za 25 do 30 let.

Večje investicije so se pred novo sezono s pomočjo države lotili tudi na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, kjer so štiri milijone evrov med drugim vložili v zamenjavo vlečnice, postavitev nove štirisedežnice in povečanje smučarskih površin, trenutno pa poteka zasneževanje prog. Skoraj devet milijonov evrov so v postavitev nove šestsedežnice s tremi postajami in povezavo zgornje postaje nihalke z najvišjim vrhom Gradiščem vložili tudi na Veliki Planini.

Na Kaninu se bodo posvetili ohranjanju naprav

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slabo pa letos kaže najvišje ležečemu slovenskemu smučišču Kanin. Ker nima uporabnega dovoljenja, krožna kabinska žičnica v tej sezoni ne bo delovala. Smučišče tako stoji, čeprav je na Kaninu že 80 centimetrov snega, dodatnega pa pričakujejo že ta konec tedna.

Sorodna novica Nadzorniki Kanina s prstom pokazali na direktorico, ta pravi, da gre za laži, in napoveduje ovadbo

Kot je za STA povedal bovški župan Valter Mlekuž, križa čez sezono sicer še niso naredili, saj se dogovarjajo za obratovanje naprav Prevala, Skripi in Podi z dostopom prek italijanske strani, s smučišča Sella Nevea. A upravljavci smučišča za to ne vidijo veliko možnosti. Po besedah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič bodo dejavnosti pozimi usmerili predvsem v ohranjanje naprav – naprave je treba zagnati vsaj dvakrat na teden, skrbeti za teptalce snega, odstranjevati sneg z objektov in predvsem prožiti plazove, da se preprečijo poškodbe naprav in postaj.

O nadaljnjih dejavnostih družbe bodo sicer razpravljali na izredni seji 14. decembra. Do 8. decembra pa mora Božič Badalič pripraviti natančno poslovno in tehnično dokumentacijo. Za zdaj ni jasno, ali bodo na seji glasovali tudi o njenem odstopu s položaja, ki ga je sicer v sredo preklicala.