Domači kitajski turisti so se vrnili na Veliki zid, pri čemer so odsek Mitianju, ki leži znotraj mestnih meja Pekinga, za prvomajske praznike lahko obiskali tudi turisti iz drugih delov države, saj so s prvim majem ukinili obvezno 14-dnevno samoosamitev za prišleke v glavno mesto. Foto: Reuters
Domači kitajski turisti so se vrnili na Veliki zid, pri čemer so odsek Mitianju, ki leži znotraj mestnih meja Pekinga, za prvomajske praznike lahko obiskali tudi turisti iz drugih delov države, saj so s prvim majem ukinili obvezno 14-dnevno samoosamitev za prišleke v glavno mesto. Foto: Reuters

Po podatkih in izračunih tehnološkega velikana Baiduja je bilo v primerjavi s praznikom pometanja grobnic oz. festivalom Čing Ming, ki je bil letos 4. aprila in gre za nekakšen kitajski dan spomina na mrtve, v času prvomajskih praznikov za 50 odstotkov več popotnikov, turistov in izletnikov, ki so zapustili svoja domača mesta.

Milijon obiskovalcev ob odprtju znamenitosti v Šanghaju
Državna novičarska agencija Šinhua poroča, da je čez prvomajske praznike 130 najpomembnejših znamenitosti v Šanghaju obiskalo milijon turistov: v petek 456 tisoč, v soboto pa 633 tisoč turistov. Prav za prvomajske praznike so v Šanghaju odprli glavne turistične atrakcije in mesta, ki pa so lahko naenkrat sprejeli le do 30 odstotkov predpisanih kapacitet, turisti pa so morali obvezno nositi maske in si razkužiti roke pred vstopom.

Odprli tudi Veliki kitajski zid in Prepovedano mesto
Prav tako so se turisti množično vrnili na največjo kitajsko znamenitost – Veliki zid. Po uradnih podatkih, ki jih povzema Reuters, je bilo po vsej državi 1. in 2. maja 50 milijonov turističnih potovanj, kar je eden najbolj jasnih znakov, da se normalnost vrača v državo, kjer je konec lanskega leta izbruhnil novi koronavirus. Iz Vuhana in province Hebej se je epidemija razširila po državi in nato po vsem svetu ter prerasla v pandemijo, ki je zaustavila normalno življenje v veliki večini sveta.

Fotogalerija Reutersa iz Pekinga: Prepovedano mesto, Trg nebeškega miru, Veliki zid v Mutianjuju in vodni stopl Gubej na obrobju prestolnice.

V glavnem mestu Pekingu so prvič po zaprtju 25. januarja delno odprli cesarsko Prepovedano mesto, pri čemer je bila omejena prodaja vstopnic, seveda pa so morali obiskovalci ohranjati zapovedano medsebojno razdaljo. A še pomembnejše je bilo sporočilo pekinških oblasti, da obiskovalcem iz drugih delov države ne bo več potrebno v obvezno 14-dnevno karanteno, s čimer se bo sprostilo vsakdanje poslovno in tudi turistično življenje v glavnem mestu Kitajske.

Lani v petih dneh 200 milijonov potovanj
Če se Evropa, ZDA in preostali deli še spopadajo z zaustavljanjem pandemije in so komajda začeli sprejemati prve ukrepe sproščanja, je življenje na Kitajskem zdaj v precejšnji meri normalizirano, tudi v Vuhanu.

Prvomajski prazniki sicer trajajo pet dni in se bodo končali v torek. Šele potem bodo lahko realno primerjali turistične številke z lanskimi podatki, po katerih je bilo v tem času opravljenih 200 milijonov turističnih potovanj znotraj države.

Znamenja, da se lahko začne normalno življenje
"Če gledamo letno primerjavo, kot se to gleda v trgovini, se še vedno napoveduje občutno zmanjšanje, a gre za znamenje ljudem, ki so še vedno oklevali, da lahko znova začnejo normalno življenje,"
meni ekonomistka Iris Pang.

Železnice: Največ potnikov po novem letu
Kitajske državne železnice so sporočile, da so imele v petek, 1. maja, na medkrajevnih vlakih 7,4 milijona potnikov, kar je največ po lunarnem novem letu na začetku februarja, ko je šla velika večina države v karanteno.

V nedeljo so kitajske zdravstvene oblasti sporočile, da so potrdili le dve vneseni okužbi z novim koronavirusom, medtem ko domačih prenosov ni bilo.