Ryanair je znan po promocijskih ponudbah. Foto: EPA
Ryanair je znan po promocijskih ponudbah. Foto: EPA

V zadnjih desetletjih so letalske vozovnice postale bistveno cenejše, število poletov se je povečalo. Vedno več ljudi si, poleg letnega dopusta, v tujini privošči tudi krajše oddihe. Michael O'Leary, direktor letalske družbe Ryanair, ene izmed tistih, ki je ponujala nizkocenovne polete, pa je napovedal, da je pri irskem podjetju obdobja izjemno nizkih cen konec.

Ljudje naj bi še naprej pogosto leteli. Foto: EPA
Ljudje naj bi še naprej pogosto leteli. Foto: EPA

Ryanair je namreč znan po promocijskih ponudbah, v okviru katerih letalske vozovnice stanejo tudi med enim evrom in desetimi evri. Vzrok naj bi po besedah O'Learyja tičal v vztrajnem naraščanju cen goriva. Lani je povprečna letalska vozovnica znašala okoli 40 evrov, ta številka pa naj bi se v prihodnjih petih letih začela vrteti okoli 50 evrov.

Ne glede na to, da bodo poleti in življenje nasploh postali dražji, O'Leary verjame, da bodo ljudje še naprej pogosto leteli, le bolj bodo občutljivi glede količine denarja, ki so jo pripravljeni odšteti za letalski prevoz. Po njegovem mnenju bodo še vedno iskali letalske vozovnice po nižjih cenah, nevarnosti, da bi se odločili za manj letenja, ne vidi, poroča BBC.

Ryanair do zdaj odpovedal le 0,3 odstotka poletov

Pandemija covida-19 je prekinila mednarodna potovanja, letalstvo pa se trenutno spopada z novo krizo – pomanjkanjem delovne sile. Številni poleti tako zamujajo ali pa jih celo odpovejo, po mnenju prvega moža Ryanaira pa se je ta s situacijo spopadel bolje kot druge letalske družbe.

Ker naj bi pri prevozniku "deloma imeli srečo, deloma pa so bili pogumni", so kljub širjenju koronavirusne različice omikron že novembra začeli zaposlovati in izobraževati kabinsko osebje in pilote.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je tako Rynanair odpovedal le 0,3 odstotka poletov, medtem ko jih je Easyjet 2,8 odstotka, British Airways pa 3,5 odstotka.