Oznaka pri bazenu, verjetno najbolj obiskan kraj v Dolini smrti, ni najnižja točka kotline Badwater, ta se nahaja nekaj kilometrov proti zahodu in njen položaj se ves čas spreminja. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Oznaka pri bazenu, verjetno najbolj obiskan kraj v Dolini smrti, ni najnižja točka kotline Badwater, ta se nahaja nekaj kilometrov proti zahodu in njen položaj se ves čas spreminja. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Hoja po slani ravnici je lahko nevarna, saj tanka skorja soli pogosto le prekriva globoko blato. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Nedaleč stran od najbolj obiskanega kraja v Dolini smrti se nahaja tudi najnižje ležeče golfigrišče na svetu, ki je dobilo ime kar po hudiču. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Badwater je kotlina v Dolini smrti, kjer 86 metrov pod morsko gladino leži najnižja točka v Severni Ameriki. Zanimivo, nahaja se le 123 km vzhodno od gore Whitney, najvišje točke celinskih ZDA.

Oznaka najnižje točke stoji ob bazenu tik ob cesti, voda v njem pa ni pitna zaradi nalaganja soli v kotlini - od tu ime Badwater (v prevodu "slaba voda"). V tem bazenu prebivajo živali in rastline, med njimi posebna vrsta polža, značilna samo za Badwater. Ob njem zaporedno zamrzovanje in odtajanje ter cikli izparevanja oblikujejo šestkotne oblike iz tanke slane skorje, ki spominjajo na satovje.

Padavine bliskovito hitro izparijo
Dno doline v Badwaterju redno poplavlja močno deževje, ki slano ploščo prekrije s tankim slojem stoječe vode, a vsako na novo nastalo jezero ne zdrži dolgo, saj voda hitro izpari (letno povprečje 48 mm padavin na kvadratni meter je zanemarljivo v primerjavi s 3.800-milimetrsko letno stopnjo izparevanja, najvišjo v ZDA).
Med poplavo se nekaj soli raztopi in potem spet usede v obliki čistih svetlikajočih se kristalov, ko voda izpari.

215 kilometrov, 2534 m višinske razlike
Ste že kdaj slišali za ultramaraton v Badwaterju, "najbolj neizprosno tekmo v hoji"? Gre za 215-kilometrsko (!) pot, ki se začne 85 metrov pod morsko gladino v Badwaterju in konča na 2458 metrih nadmorske višine pri vratih Whitney na poti na istoimensko goro. Po navadi ga priredijo julija, ko so vremenske razmere najbolj ekstremne in se temperatura giblje okrog 50 stopinj Celzija (da, v senci!). Kot ste morda sklepali, prav veliko ljudi te tekme še ni prestalo, klonili so že številni ultramaratonci.

Dobro se založite s pitno vodo!
Tudi vam se bo ob obisku Badwaterja gibanje najverjetneje zdelo oteženo in izčrpavajoče, a izkušnja hoje po na videz neskončni (no, z vseh strani jo omejujejo gore) slani ravnini je nepozabna, tudi ko se za trenutek ustavite in začutite žgočo neizprosno vročino, ki tudi iz vas vztrajno črpa vodo.
Zato ne pozabite na izdatno zalogo te dragocene tekočine - žejo vzbuja tudi slan okus v ustih, ki se pojavi kaj kmalu - in pokrivalo, ki vas bo zaščitilo pred neusmiljeno sončno pripeko!

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Vabljeni na fotografski sprehod po tanki slani skorji v kotlini sredi puščave: