Pogled na del polotoka Saanich, kjer se skriva posest Mille Fleurs. Foto: Reuters
Pogled na del polotoka Saanich, kjer se skriva posest Mille Fleurs. Foto: Reuters

Vojvoda in vojvodinja Susseška, ki sta po nepričakovani napovedi, da se umikata iz ožje kraljeve družine, medtem že ostala brez naziva "njuni kraljevi visokosti", bosta po novem živela razpeta med Veliko Britanijo in Severno Ameriko.

Meghan in Harry se v Kanadi dobro počutita. Foto: Reuters
Meghan in Harry se v Kanadi dobro počutita. Foto: Reuters

Večji del časa naj bi preživela v Kanadi, pri čemer sta si za svoj novi dom (vsaj začasno) izbrala polotok Saanich na jugu otoka Vancouver, kjer sta preživela tudi božične praznike, ločeno od preostale britanske kraljeve družine, kar je že bil verjetno prvi znak distanciranja.

V Kanadi, nekdanji britanski koloniji, sicer državni poglavar uradno ostaja britanska kraljica Elizabeta II.

Čeprav se 35-letni Harry in 38-letna Meghan, nekdanja ameriška igralka, uradno še nista odločila, ali si bosta za severnoameriški dom izbrala zvezdniški Los Angeles, metropolitski Vancouver, Toronto, kjer je Meghan sedem let snemala serijo Nepremagljivi dvojec (Suits) ali umirjeni polotok Saanich, pa naj bi se nagibala k zadnjemu.

Harryjeva starša, princ Charles in pokojna princesa Diana, med obiskom Vancouvra leta 1986. Foto: Reuters
Harryjeva starša, princ Charles in pokojna princesa Diana, med obiskom Vancouvra leta 1986. Foto: Reuters

Novo življenje

Tu sta na luksuzni posesti že preživela šest tednov, vključno s prazniki, in sem se je Meghan znova zatekla z osemmesečnim sinom Archiejem, medtem ko je Harry prejšnji teden reševal dramo na Dvoru, preden se je v torek pridružil ženi in sinu, da bi zaživeli novo življenje.

"Še čakamo, da se bosta pojavila v mestu, a, jasno, smo zelo radovedni," je za Reuters povedala Joan Wilson, prebivalka bližnjega mesta Sidney.

Mesta na polotoku Saanich, ki je zaradi svojega ležernega življenjskega ritma in bližine trajektov, ki peljejo na celino, že dalj časa priljubljena destinacija upokojencev, so povečini manjša, z ne več kot 20.000 prebivalci, glavne ulice pa so polne ljubkih butičnih trgovinic in lokalov z ocvrtimi ribami in krompirčkom.

Da Kanada ostaja močno navezana na svojo nekdanjo kolonizatorko, pričajo spominki v podobi kraljice Elizabete II. in britansko navdihnjeni izveski.

Tipični spominki v Nort Saanichu - ikonografija oceana in kraljica Elizabeta. Foto: Reuters
Tipični spominki v Nort Saanichu - ikonografija oceana in kraljica Elizabeta. Foto: Reuters

Mille Fleurs, med gozdom in obalo

Harry in Meghan burita domišljijo domačinov že vse od njunega podaljšanega dopustovanja na polotoku, ki ima "res zanimivo mešanico zelo premožnih ljudi in predstavnikov srednjega razreda," je povedala prebivalka North Saanicha Beth Doman. "Veliko je skritih graščin, zato smo vsi skušali ugotoviti, v kateri domujeta."

Posest, kamor se je par zatekel, je Mille Fleurs, prostran, pogozden kos obalne zemlje v North Saanichu z več milijonov dolarjev vredno luksuzno vilo.

Kljub radovednosti pa so domačini odločeni, da paru naklonijo vso potrebno zasebnost. "Zadnje, kar si želita, so gruče ljudi, ki bi se zgrinjale okoli in lovile njuno fotografijo," pravi Ron Buschgens, lastnik slaščičarne Lolly Gobble v Sidneyju. "Saj se bo tudi to pomirilo, ko se ljudje navadijo na dejstvo, da živita tu."

Spoštujejo zasebnost

V nasprotju z ameriškim in britanskim tiskom Kanadčani zelo spoštujejo željo po zasebnosti.

Vhod na posest. Foto: Reuters
Vhod na posest. Foto: Reuters

"Harryjeva mama (pokojna princesa Diana, op. a.) je umrla prav zaradi vse pozornosti, ki je bila uperjena vanjo, in to je bila tragedija," je povedala Lynn Salituro, prav tako prebivalka Sidneyja. "Prepričana sem, da je vse, kar si želita, da pobegneta proč in najdeta varno zatočišče, kjer lahko zaživita normalno življenje."

Domačini, ki na sprehajalni poti okoli posestva Mille Fleurs redno sprehajajo svoje pse, so za AFP povedali, da odločno nasprotujejo vsakršnim vdorom v kanadsko idilo para in so ponosni na svoje sokrajane, da ju pustijo na miru.

"Ne maramo cirkusa. Pustite ju v miru," je povedala domačinka Anne Girling in dodala, da je srečala Meghan med jutranjim tekom na poti in da ji je ta zaželela dobro jutro.

"Res sem vesela, da sta tu, in upam, da najdeta nekaj miru v tej naši res prijazni skupnosti," pa je dejala Sue Starkey.