O Bermudskem trikotniku so se spletli mnogi miti in legende. Domišljija ima pri tem, kako je to območje videti, prosto pot ... Foto:
O Bermudskem trikotniku so se spletli mnogi miti in legende. Domišljija ima pri tem, kako je to območje videti, prosto pot ... Foto:
Polet 19
Bermudski trikotnik naj bi vzel 27 življenj tistih, ki so sodelovali na Poletu 19.
Bermudski otoki
Leta 2003 je orkan Fabian povsem uničil del obale Bermudskih otokov. Šlo je za najmočnejši orkan na teh otokih v zadnjih 50 letih. Foto: EPA
Bermudski trikotnik
Meje 'uročenega' trikotnika niso jasno določene, na splošno pa velja, da leži med Miamijem, Bermudskimi otoki in Portorikom.
Bermudski trikotnik
Mit o trikotniku so izkoristili tudi trgovci.

Najprej si oglejmo vse skrivnostne in nerazrešene, če hočete celo nadnaravne primere, ki so v vodah Bermudskega trikotnika, ki sicer ni uradno priznani zemljepisni pojem, doleteli ladje ali letala. Nato bomo skušali ugotoviti še, ali strašljivi Bermudski trikotnik upravičeno velja za strah in trepet pomorščakov in letalcev, ali pa gre pri vsem le za konstrukt, mit, ki se je oblikoval in tudi ohranil skozi stoletja. Bermudski trikotnik sicer leži med Florido, Portorikom in Bermudskimi otoki, ki v zadnjih letih postajajo izjemno priljubljena turistična počitniška destinacija za najbolj premožne.

Katere so po ameriškem ABC-ju tiste skrivnosti, ki naj bi jih v sebi skrivale vode Bermudskega trikotnika v Atlantskem oceanu in naj bi zakrivile smrt velikega števila ljudi?

1945: izginotje bombnikov
Morda je prav dogodek iz decembra leta 1945 povzročil, da se je še močneje stkala legenda o Bermudskem trikotniku, čeprav so o nenavadnih pojavih na tem območju poročali že prej. Kaj se je zgodilo? Na tako imenovanem Poletu 19, ki je imel rutinsko letalsko vajo, je skrivnostno izginilo pet bombnikov avenger ameriške mornarice, ki so vzleteli iz oporišča Fort Lauderdale na Floridi. Šlo je za skupaj 27 ljudi, za katerimi je izginila vsaka sled. V dokumentih mornarice je pri vzroku za nesrečo zapisano: "neznani razlogi". Kar neverjetno se zdi, da je izginilo tudi vseh 13 reševalcev, ki so jih poslali po sledeh Poleta 19. Američani so tako v enem dnevu izgubili 40 ljudi, ki jih je "zlovešči" Bermudski trikotnik posrkal vase.

1918: izginotje bojne ladje
Ameriška bojna ladja USS Cyclops je bila del Atlantske flote. 16. februarja leta 1918 se je zasidrala v Riu de Janeiru v Braziliji, v začetku marca prispela na Barbados, nato pa na poti do ZDA izginila z obličja zemlje. Od 306-članske posadke ni bilo nikoli več slišati niti glasu. Popolno izginotje ladje ameriška pomorska zgodovina šteje med "nerešene morske skrivnosti".

1948: izginotje letala DC-3
28. decembra leta 1948 je pilot Robert Lindquist z dvema članoma osebja in 29 potniki vzletel iz San Juana v Portoriku proti Miamiju na Floridi. Ko je bil od cilja oddaljen še okoli 70 kilometrov, je letališče prosil za navodila ob pristanku. Sporočili so mu jih, a odziva iz pilotske kabine ni bilo več. Letalo je za vedno izginilo z radarjev. Uradno poročilo nesreče sicer pravi, da je imelo letalo težave z elektriko, a še danes niso utihnila ugibanja, da so imele prste vmes nadnaravne sile "hudičevega trikotnika".

1976: izginotje tovorne ladje
Panamska tovorna ladja Sylvia L. Ossa je pogosto plula v vodah blizu Bermudskega trikotnika, nato pa je leta 1976 za to plačala krvavi davek. Na eni izmed svojih plovb je nenadoma in brez razlage izginila, z njo pa tudi vseh 37 ljudi. Za njimi niso našli nobene sledi.

1948: nesreča potniškega letala
Januarja leta 1948 je potniško letalo star tiger, ki je prevažalo 30 ljudi, letelo iz Anglije na Bermudske otoke. Zgodba je enaka prejšnjim: letalo je nenadoma izginilo z neba, čeprav posadka ni sporočila nobenih tehničnih težav.

1963: izginotje tankerja
Sulphur Queen
je bil ogromen tanker, ki naj bi prevažal nafto, a so ga nato priredili za prevoz žvepla. Tretjega februarja leta 1963 je posadka po radijski zvezi sporočila, da se nahaja 270 kilometrov jugovzhodno od New Orleansa. To so bile njihove zadnje besede. 39-članska posadka pred tem ni sprožila ne SOS-znaka ne poročala o kakršnih koli težavah, preprosto je izginila. Zaradi prizorišča nesreče so mnogi zanjo krivili Bermudski trikotnik, a v poročilu obalne straže je zapisano, da je bil tanker izredno slabo vzdrževan in opremljen in da v takšnem stanju nikakor ne bi smel na morje.

Na dnu potopljena Atlantida?
In zdaj k razlagam za te dogodke, ki se delijo v dve skupini - nadnaravne in naravne. V prvo skupino sodijo tisti, ki trdijo, da v Bermudskem trikotniki odpovejo vsi zakoni fizike in narave, nekateri vzrok za izginotje ladij vidijo tudi v vesoljcih in neznanih letečih predmetih. Po verovanju nekaterih naj bi se prav na tem območju skrivala izgubljena Atlantida.

Številčnejša pa je skupina tistih, ki za nesreče vidijo povsem razložljive in naravne vzroke. Eden izmed njih so težave s kompasom, saj magnetna igla v Bermudskem trikotniku kaže proti resničnem severu, in ne magnetnem severu - to pomorščaki vedo, navadni smrtniki pa le redko. Za nekatera izginotja so bili verjetno krivi pirati, predvsem tisti, ki ladje ugrabljajo in plenijo zaradi tihotapljenja mamil.

Tok, orkani, človeška napaka
Povsem racionalni in potrjeni pojav je tudi Zalivski tok, ki nastane v Mehiškem zalivu in nato skozi Floridsko ožino teče proti severnem Atlantiku. Ker je njegov tok zelo močan - kot bi v oceanu tekla reka, lahko manjše ladje odnese povsem iz smeri. To območje je znano tudi po silovitih orkanih, ki so na Floridi in Karibih zahtevali že več tisoč življenj. Iz nekaterih poročil je bilo ugotovljeno, da se nesreča, "pripisana" Bermudskemu trikotniku, sploh ni zgodila v njegovih vodah, ampak nekaj sto milj ali kilometrov stran, a so jo na to območje "prestavili" preprosto zaradi mita.

Ena najbolj sprejetih in razširjenih razlag za nesreče pa pravi, da je najpomembnejši dejavnik človeška napaka.

A. P.