Razgledi na Havajih so izjemni, a Stopnice do nebes je spremljala še precejšnja mera adrenalina in čara prepovedanega. Foto: flickr
Razgledi na Havajih so izjemni, a Stopnice do nebes je spremljala še precejšnja mera adrenalina in čara prepovedanega. Foto: flickr
Stopnišče po neurju. Foto: Instagram

A zdaj je po močnem neurju, najverjetneje, uničen za vedno.

"Stopnice do nebes" so se vzpenjale sredi bujno zelene gorske verige Koolau do dih jemajočega vrha Puu Keahiakahoe od druge svetovne vojne dalje, ko so 3.922 sprva lesenih stopnic vgradili za potrebe vojske, da bi ta imela dostop do radijskega oddajnika na 600 metrih nad Tihim oceanom.

V 50. letih, ko so radijski oddajnik zamenjali za navigacijsko postajo obalne straže, so les nadomestili z jeklenimi stopnicami, ki so naglo postale priljubljena izletniška točka na otoku Oahu. V 80. letih so postajo zaprli, ob tem pa zaradi dotrajanosti in nevarnosti stopnic tudi prepovedali vzpone na Keahiakahoe.

Da bi pokazale, da mislijo resno, so tamkajšnje oblasti ob vznožje pohoda podnevi postavile varnostnika, ki spušča na vrh zgolj tiste, ki podpišejo izjavo o prevzemu odgovornosti in ki predložijo zavarovalno polico v vrednosti milijon dolarjev, ki havajske oblasti odvezuje vseh odgovornosti.

Prepovedano je najslajše
To seveda adrenalinskim navdušencem in uporabnikom Instagrama ni preprečevalo, da ne bi pravil zaobšli in se povzpeli po razmajanih in zarjavelih jeklenih stopnicah, ki resnično niso bile ustvarjene za tiste, ki imajo težavo z višino. Najprej so se morali povzpeti po lestvi, vgrajeni ob pečino, nato po stopnicah nad avtocesto, nato pa cikcakasto po slemenu, kjer so se kolena že pošteno tresla.

Razgledne točke so, kot tako rekoč povsod po Havajih, resnično neprecenljive, a, kot piše Huffington Post, je Keahiakahoeju dodaten čar dajala ta kombinacija osupljivih razgledov, adrenalina, tajnosti, spokojnosti in - ilegalnosti.

Za Stairway to Heaven je bilo usodno hudo neurje, ki se je zgrnilo nad otočje na valentinovo, pri tem pa so morali gasilci reševati pet pohodnikov, ki so čez noč obtičali na gori.

Že prej nestabilne stopnice so zdaj na mestih popolnoma uničene, oblasti pa zdaj razmišljajo o dveh možnostih - pešpot prenesti na novo agencijo (zdaj sodi pod agencijo za vode), ki bi jo bolje vzdrževala, ali pa stopnice popolnoma odstraniti in tako Stairway to Heaven poslati v zgodovino.