Slavni zapor nikoli ni bil do konca napolnjen. V povprečju je tam kazen naenkrat prestajalo 260 zapornikov, najmanj 222, največ pa 320. In čeprav so tam evidentirali 1.576 zaporniških številk, je skozi vrata zapora dejansko vstopilo manj zapornikov, saj so nekateri v Alcatrazu (od)služili več kazni. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Slavni zapor nikoli ni bil do konca napolnjen. V povprečju je tam kazen naenkrat prestajalo 260 zapornikov, najmanj 222, največ pa 320. In čeprav so tam evidentirali 1.576 zaporniških številk, je skozi vrata zapora dejansko vstopilo manj zapornikov, saj so nekateri v Alcatrazu (od)služili več kazni. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Al Capone, verjetno eden najslavnejših gangsterjev vseh časov, znan kot izjemen manipulator, kljub drugačnim nameram ni bil izjema in se mu ni uspelo dokopati do nobenih ugodnosti: v času bivanja v Alcatrazu (1934-1938) je med drugim obiskal tudi izolacijsko celico v sektorju D zaradi pretepa z nekim zapornikom. Nato so ga zaradi zdravstvenih težav - natančneje sifilisa - preselili v prilagojeno ustanovo v južni Kaliforniji. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Morilec Robert Stroud, tudi strokovno označen za psihopata, se nikoli ni pomešal med 'običajne' zapornike, takoj po prihodu na otok leta 1942 so ga zaprli v oddelek D, pozneje pa premestili na bolnišnični oddelek. Leta 1959 so ga preselili v bolnišnični zapor v Misuriju. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
21. marec 1963: zaprtje Alcatraza, zapora, ki 'nikoli ni bil dober za nikogar', kot je povedal zadnji zapornik. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Alcatraz, majhen otok, ki so ga izklesale naravne sile in človeške roke, je bil nekoč svetilnik, vojaška utrdba in vojaški zapor, pozneje pa je tri desetletja (1934-1963) tam delovala kaznilnica najvišje varnostne stopnje na ameriški zvezni ravni.
Danes je ta nekoč neobljudeni otok v središču sanfranciškega zaliva narodni park z zgodovinskimi vrtovi, zalivi, ptičjimi kolonijami - ime Alcatraz v stari španščini, ki je besede črpala tudi iz arabskega jezika, pomeni otok pelikanov - in razgledi na utripajoči San Francisco ter slavni most Golden Gate brez primere.
Srhljivi sprehod med celicami Skale
Na Alcatraz se odpravite s sanfranciškega pomola 33, trajekti čez dan vozijo tja približno vsake pol ure, lahko pa si ga ogledate tudi v nočnih urah, a le na vodenem ogledu, saj so nekateri deli otoka precej nepredvidljivi in tudi nezavarovani.
Po zloglasnem zaporu vas popelje resnično zanimiv zvočni vodnik - vključen je v ceno vstopnine -, saj vas po vodijo glasovi nekdanjih zapornikov, čuvajev in prebivalcev otoka.
Zgodbe "otočanov" so pretresljive, občutek, ko se sprehajate med praznimi celicami, pa postane, ko se iz slušalk razlegajo kriki zapornikov in začne delovati domišljija, resnično srhljiv. Pa tudi sprehod po rekreacijskem dvorišču, od koder se odpira razgled na živahno moderno mesto le nekaj kilometrov stran in se slišijo glasovi življenja, kakršnega zaporniki niso videli nikoli več, je presunljivo doživetje.

Zadnji zapornik odšel 21. marca 1963
Alcatraz sicer odlikujejo tudi druge zanimivosti, a večino obiskovalcev otok najbolj presune zaradi zloglasnega zapora, o katerem so bile napisane številne knjige in posneti mnogi filmi, med novejšimi je, na primer, Alcatraz iz leta 1996 s Seanom Conneryjem v glavni vlogi. Zadnji zaporniki so The Rock (Skalo) zapustili 21. marca 1963, uradno pa je kaznilnica vrata zaprla nekaj mesecev pozneje. Zapor so morali zapreti zaradi propadajočih stavb in visokih stroškov obratovanja; med drugim na otoku ni kanalizacijskega sistema.

V zaporu so bili štirje oddelki celic, označeni s črkami od A do D - v zadnjem so bile osovražene samice. Verjetno najslavnejša zapornika na Alcatrazu, mafijec Al Capone, znan tudi pod vzdevkom "Brazgotinec", in serijski morilec Robert Stroud, "Ptičar", sta se tako kot drugi sotrpini premikala iz celice v celico.

Še eno fotoreportažo z Alcatraza, ki smo jo že objavili na naših straneh, si oglejte tukaj.
36 jih je poskusilo zbežati, le petim je (skoraj) uspelo
V zaporu je bilo zaposlenih 90 ljudi, ki so delali v osemurnih izmenah, pozneje so njihovo število oklestili zaradi zmanjševanja stroškov. Nekateri od uslužbencev so živeli v San Franciscu, mnogi pa kar na otoku. Upravnik zapora je živel v veliki hiši blizu kaznilnice. Nekatere izmed stavb so bile uničene v požaru leta 1970 med indijansko zasedbo otoka - prvotni prebivalci Amerike so takrat zahtevali nazaj zemljo, ki so jim jo odvzeli -, druge pa so uničili po naročilu vlade malo zatem. Še danes so na mnogih stavbah opazni grafiti iz časa indijanske okupacije otoka pelikanov.
V 29 letih, ko je na Alcatrazu delovala kaznilnica, je s Skale poskušalo uiti 36 zapornikov. Vse, razen petih, so ujeli na begu ali jih našli (mrtve) pozneje. Trije izmed tistih petih, za katerimi se je izgubila vsaka sled, so sodelovali v slavnem pobegu junija 1962, ki je bil ovekovečen v filmu Pobeg iz Alcatraza s Clintom Eastwoodom. Nekaj zapornikov je na Skali tudi umrlo: osem so jih ubili sojetniki, pet si jih je samih vzelo življenje, petnajst jih je umrlo naravne smrti.
Alcatraz nikoli več ne bo zapor, najboljši približek tega zapora najvišje varnostne stopnje v ZDA je danes Florence v zvezni državi Kolorado. Kot je povedal Frank Weatherman, zadnji zapornik, ki je zapustil Skalo: "Alcatraz ni bil nikoli dober za nikogar."

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Vabljeni na fotografski sprehod po temačnih hodnikih zloglasne kaznilnice: