Foto:
Foto:
Michelle Williams in Heath Ledger s hčerko Matildo
Yoko Ono in John Lennon pred Dakoto, 1980
Pred slavno stavbo Dakota na 72. ulici ob Centralnem parku je neuravnovešeni oboževalec Mark David Chapman 8. decembra 1980 ustrelil svojega idola Johna Lennona. V Dakoti pa še danes živi Lennonova vdova Yoko Ono. Foto: Allan Tannenbaum
Zvezdniški zemljevid New Yorka

No, domačini še naprej sodelujejo v tej igri vlog. Saj vendar nočejo postati LA, mesto, razdeljeno na kaste zvezdnikov in oboževalcev. Prezirajo losangeleške turiste z zvezdniškimi zemljevidi, ki nosove pritiskajo na avtobusne šipe, da bi ugledali privoz pred hišo kakega zvezdnika B-kategorije. In (se delajo, da) razumejo, da zvezdniki v New Yorku živijo iz istih razlogov kot navadni smrtniki: zaradi priložnosti, kulture, mesta samega. Zato se pač trudijo, da bi se tudi oni (ubogi zvezdniki) počutili kot doma.

Tihi dogovor na trhlih tleh
A vse več je znakov, da se tihi dogovor Newyorčanov z zvezdniki krha. Spomnimo se samo škandala, imenovanega Heath Ledger. Zvezdnik gore Brokeback je z življenjsko sopotnico Michelle Williams kupil hišo v Brooklynu, natančneje v soseski Boerum Hill. To novico so nekateri pozdravili s ponosom, drugi pa so se zgrozili in reagirali, kot da njihov prostor dokončno prevzema neka vrsta iz druge galaksije, ki je doslej tiho živela med njimi.

Potem pa so tu še – paparaci. Seveda je v LA-ju huje, saj je geografija razpotegnjenega mesta bolj primerna za zasledovanje z avtomobili in nameščanje daljnosežnih objektivov na visoka drevesa. A tudi newyorški trg skrivnih posnetkov vse bolj cveti – dobrodošli so posnetki zvezdnikov med srkanjem kave, sprehajanjem psov (po možnosti v nemarni trenirki). Bolj ko so lasje pod baseballsko čepico mastni, več je vredna fotografija. Zvezdniki ne morejo več niti v lekarno, brez da bi jih kdo zasledoval – kar je pravzaprav zelo ironično: vse, kar so nekoč lahko počeli prav v New Yorku, ker jih ni nihče nadlegoval ali se sploh brigal zanje, so zdaj dejavnosti, ki najbolj vznemirjajo rumeni tisk.

Šok: Newyorčanom le ni vseeno!
Najbolj razvpita je spletna stran Gawker Stalker, na kateri prej omenjeni navadni smrtniki natančno opisujejo svoja (zelo bežna) srečanja z zvezdniki. Kar je seveda kršenje tihega dogovora o skrivnem zbiranju vtisov – bilo naj bi "nekaj takega kot filatelist v kleti, ki zbira znamke", piše avtor članka. Spletna stran sicer obstaja že od leta 2002, kakšna tri leta kasneje pa so dodali novost – zemljevid krajev, kjer se tisti trenutek nahaja neki določeni zvezdnik.

Avtorja članka pa ne skrbi varnost zvezdnikov, ampak bolj to, da je skrivnost razkrita: Newyorčani le opazijo zvezdnike, ni jim vseeno. Nekdanji sourednik Gawkerja Jesse Oxfeld, ki je po uvedbi te novosti zapustil ekipo, pravi: "Štos tega, da si Newyorčan, je prav to, da ti je vseeno za zvezdnike. To pa je vse skupaj postavilo na laž in me malce užalilo. Gawker naj bi utelešal nekakšno nadnewyorškost, kar pomeni, da nad zvezdniki nisi fasciniran. No, ali pa si, ampak se delaš, da nisi."

Razlika je predvsem v pristopu
A zaenkrat New York le (še) ni LA, kjer se zvezdniki pred "nihčeji", ki jih zasledujejo, skrivajo za gostimi drevesi in visokimi ograjami. Razlika je predvsem v pristopu, kot meni tudi zvezdnik Sopranovih Michael Imperioli (pogosto viden v Tribeci, saj ne, da je važno): "Mislim, da LA in New York nista tako različna, kot nekateri pravijo. Bolj gre za to, na kakšen način ljudje pristopijo k tebi in kako se obnašajo – to bolj določa tvojo reakcijo kot katerakoli druga razlika med mestoma." Torej, ni res, da je Newyorčanom vseeno, a znajo se delati, da jim je. Kar je pravzaprav skoraj enako dobro. Ponovimo: Ignorirajte zvezdnika, ko gre mimo vas, nato pa to preko SMS-ov takoj (!) sporočite vsem (!) svojim prijateljem (in znancem).

Avtor pa nato postreže s poslastico: čisto pravim zvezdniškim zemljevidom, strogo NE namenjenim zalezovanju, ampak zgolj ilustraciji, do kakšne mere v New Yorku bolj kot v kateremkoli drugem kraju na svetu zvezdniki živijo med običajnimi ljudmi – zares med njimi, kot njihovi sosedje, če že ne ravno med enakimi. Tudi v živalskem vrtu ljudje in živali niso enaki, a zato ne smejo siliti v njih, jih motiti ali ogrožati, piše. Vsi živijo v miru, včasih pa se prav radi postavijo pred fotografski objektiv. "A, saj je vseeno. Tako ali tako zvezdnikov sploh ne opazimo", ugotavlja avtor.

Alenka Klun