Izpostavljena je bila tudi lepota Bohinjskega jezera. Foto: EPA
Izpostavljena je bila tudi lepota Bohinjskega jezera. Foto: EPA

Condé Nast Traveller je v svojem članku, v katerem so predstavljene vrhunske in trajnostne destinacije, Slovenijo uvrstil med 12 najboljših za leto 2022. Na seznam so se uvrstile tudi Škotska, Finska, Nemčija, Norveška, Švedska, Danska in Islandija, izven Evrope pa še Butan, Barbados, Madagaskar in Kostariko. Po mnenju avtorice Juliet Kinsman si zaradi prizadevanj za trajnost naslednje leto vse zaslužijo obisk.

Kinsman je Slovenijo oklicala za "junakinjo zelenega turizma", poudarila je Zeleno shemo slovenskega turizma, ki obiskovalce usmeri k najbolj "zelenim" gostiteljem in kampom, predvsem pa je pohvalila "elegantno in slastno" gastronomijo. "Slovenci z lokalnimi in sezonskimi sestavinami stalno delajo čudeže," je zapisala in pri tem omenila Vilo Planinka in Zlato Ladjico.

Navdušil jo je tudi visok odstotek zaščitenih površin in raznolikost slovenske pokrajine, ki vključuje tako Alpe, Kras in vinorodne dežele kot tudi terme in obalo ob Jadranskem morju. "Zakaj leteti, če se lahko tja in nazaj preko Avstrije, Nemčije ali Francije podaš na dogodivščino z vlakom," je še zaključila.

STO v videu sporočila: "Ostanite doma, da bomo jutri lahko potovali"

Tekom letošnjega leta se je za skupni naziv najboljšega turističnega filma s sodelovanjem na 13 različnih festivalih turističnih filmov v okviru Mednarodnega odbora turističnih filmskih festivalov (CIFFT) potegovalo okoli 3300 prispevkov iz več kot 90 držav. S sodelovanjem so se kandidati uvrstili na lestvico CIFFT za izbor najboljših v šestih tematskih kategorijah: turistične destinacije – mesta, turistične destinacije – regije, turistične destinacije – države, turistične storitve, turistični produkti in neodvisni potovalni videi.

Slovenska turistična organizacija (STO) se je na tekmovanju World’s Best Tourism Films 2021 v kategoriji turistične destinacije – države zavihtela na drugo mesto. Video Time to #stayhome. Turn to nature and dream je ustvarila produkcijska hiša TENT na čelu z mednarodno prepoznavnim fotografom Cirilom Jazbecem. STO je prek videa s sporočilom #StayHome so we can #TravelTomorrow (Ostani doma, da bomo jutri lahko potovali) na družbenih omrežjih ljudi iz tujine vabila k sanjarjenju o Sloveniji in načrtovanju obiska v prihodnosti .

Zmagovalka v tej kategoriji je bila sicer Litva z videom Lithuania. Discover Colours You Never Knew Existed, tretje mesto pa je zasedla Danska z videom Much more than “just” Denmark.