Slovenski turistični kraji letos vabijo (in računajo na) predvsem domače goste. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Slovenski turistični kraji letos vabijo (in računajo na) predvsem domače goste. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Kot je v TV Poročilih ob 10.00 poročala Sandra Boršič, se je kopalna sezona v Portorožu začela že pretekli teden, a je bilo zaradi muhastega vremena manj obiskovalcev kot sicer. OB 10.00 pa so tudi uradno odprli Centralno plažo v Portorožu, našem največjem obmorskem turističnem središču.

Na plaži so izobesili tudi modro zastavo, ki je najbolj cenjen evropski okoljski znak za kakovostno ureditev kopališča.

Zaradi epidemije novega koronavirusa tudi obiski plaž to poletje seveda ne bodo takšni, kot smo jih bili navajeni v prejšnjih letih. V vodnih površinah bodo morali kopalci med seboj ohranjati vsaj dva metra razdalje, na kopnem pa meter in pol. Večja razdalja bo tudi med ležalniki in senčniki, kar pomeni vsaj štiri metre. Povsod so na voljo tudi razkužila, je dodala Boršičeva.

Odprtje glavne portoroške plaže

Dva obnovljena pomola

Plaža v Portorožu bo ob dveh obnovljenih pomolih obiskovalcem nudila prek 300 senčnikov, številne dejavnosti in možnost uporabe rekvizitov. Na plaži bo vodena vadba joge, v sodelovanju z Mestno knjižnico Piran pa bo tudi letos delovala knjižnica na plaži. Kot je poudaril direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, so upoštevali navodila NIJZ-ja, tako da bo plaža obiskovalcem nudila maksimalno udobje in varnost.

Glede omejitev zaradi covida-19 je direktor javnega podjetja poudaril, da so navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli pravočasno in se nanje tudi pripravili. Tako za vsakim uporabnikom razkužujejo sanitarije, kopanje v morju bo potekalo ob upoštevanju varnostne razdalje, za kar imajo na voljo tudi štiri reševalce iz vode, je naštel ter poudaril, da bo centralna plaža "ponujala maksimalno udobje in varnost".

V Okolju Piran si tako nadejajo uspešne sezone in pozitivnega finančne rezultata v enoti plaže, potem ko so zadnja štiri leta v tem segmentu imeli izgubo.

Tudi plaža hotela Kempinski odprta za vse

Del ponudbe centralne plaže predstavlja tudi plaža hotela Kempinski Palace. Ta bo prav tako odprta za vse obiskovalce, je poudaril generalni direktor hotelov Kempinski v Istri Kai Behrens. Ob varnostnih ukrepih zaradi novega koronavirusa bo letos na delu plaže v njihovem upravljanju na voljo okoli 150 ležalnikov, v naslednjih treh letih pa načrtujejo skupno za pol milijona evrov naložb v plažno infrastrukturo.

Piranski župan Đenio Zadković je ob tem osrednjo plažo navedel kot primer dobrega sodelovanja med občino, upravljavcem javne površine in zasebnim sektorjem, saj gre "za kakovostnejšo ureditev obalnega pasu, njegovo izrabo v poslovne ali rekreativne namene". Na občini si po njegovih besedah želijo še več tovrstnih naložb.

Novo kopališče v piranski Punti?

Gašpar Mišič je napovedal tudi nadaljnja vlaganja v kopališča. Med drugim nameravajo tako pridobiti vodno pravico na območju piranske Punte pred hotelom Piran, kjer zdaj ni urejenega kopališča.

Potrdil je tudi, da so lastniki hotela Metropol poslali dopis, s katerim so izrazili željo, da občini vrnejo koncesijo za upravljanje tistega dela plaže. Po novem ga bo upravljalo Okolje Piran. Gre za veliko pridobitev, saj Metropolova plaža pomeni dodatnih 420 metrov obale, je pojasnil Gašpar Mišič.

Kot je dodal, so v Metropolu sicer obnovili tri pomole, kar je bil pogoj občine za vrnitev koncesije, so pa bili v občinskem podjetju o tej nameri obveščeni prepozno. Tako bodo letos lahko poskrbeli zgolj za redno čiščenje in vzdrževanje tega dela plaže, a bodo zato naredili vse, da bo to nova pridobitev v letu 2021.