Foto: BoBo
Foto: BoBo

Okrepljeno povpraševanje kaže, da se evropski letalski promet izvija iz primeža pandemije covida-19, so sporočili iz Fraporta Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. V vrhuncu poletne sezone bo število tedenskih frekvenc rednih letalskih prevoznikov bistveno večje kot lani, napovedujejo.

Trenutne napovedi kažejo, da bo z ljubljanskega letališča v najprometnejših tednih poletne sezone mogoče potovati s približno 140. leti na teden.

Večkrat tedensko na 20 ciljev

Letališče bo neposredno povezano z 20 destinacijami. Air France bo dvakrat dnevno letel v Pariz, Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico in od junija dalje štirikrat tedensko v Tivat, Air Serbia osemkrat tedensko v Beograd in trikrat tedensko v Niš, British Airways od maja dalje petkrat tedensko na londonski Heathrow, Brussels Airlines šestkrat tedensko v Bruselj, Easyjet šestkrat tedensko na Gatwick v Londonu, Finnair pa od junija dalje petkrat tedensko v Helsinke.

Flydubai bo petkrat tedensko letel v Dubaj, Israir Airlines od junija dalje dvakrat tedensko v Tel Aviv, LOT Polish Airlines petkrat tedensko v Varšavo, Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in od maja dalje petkrat tedensko v München, Swiss International Airlines dnevno v Zurich, Transavia štirikrat tedensko v Amsterdam, Transavia France od aprila dvakrat tedensko v Pariz na letališče Orly, Turkish Airlines desetkrat tedensko v Carigrad ter Wizz Air dvakrat tedensko v Bruselj (Charleroi) in trikrat tedensko na letališče Luton v Londonu.

Leti v Ukrajino in Rusijo začasno ustavljeni

Zaradi razmer ob ukrajinsko-ruski krizi so medtem do nadaljnjega odpovedani leti Aeroflota v Moskvo in družbe Rossiya Airlines v Sankt Peterburg. Prav tako najverjetneje ne bo napovedanih letov prevoznika Windrose v Kijev, pravijo v Fraportu Slovenija.

Napovedani številni čarterski leti

Sorodna novica Na mariborskem letališču načrtujejo poletne čarterske polete v Italijo

Napovedujejo tudi močno ponudbo čarterskih letov. Čarterski potniki so lani predstavljali petino vsega potniškega prometa na letališču, letos je pričakovati še več tovrstnega prometa. V ponudbi turističnih agencij, ki organizirajo poletne čarterje z ljubljanskega letališča, bodo po zdajšnjih napovedih turška Antalja, španski Barcelona in Vitoria, številni grški otoki, Jordanija, Madeira, egiptovska Hurgada in Šarm el Šejk, Malta, Azori, Albanija, Nizozemska, italijanska Sicilija, Islandija in Latvija.

Tudi na letališču Edvarda Rusjana Maribor so pred dnevi za poletje napovedali čarterske polete med Mariborom in Italijo, in sicer v mesta Bolzano, Pisa in Neapelj.

"Ponudba letov boljša kot pred pandemijo."

"Spodbudno je, da bo ponudba letov po številu prevoznikov in ciljev presegla tisto, ki je bila na voljo tik pred nastopom pandemije covida-19, pogostost letov pa se glede na zimsko sezono 2021/2022 občutno povečuje," je trenutna pričakovanja komentirala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel, ki se veseli tudi čarterske sezone: "Prve počitnikarje bomo začeli pozdravljati že aprila."

V Fraportu Slovenija pozdravljajo tudi ponovno vzpostavitev sheme državne podpore za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije. "Ta bo nedvomno prispevala k pripravljenosti prevoznikov za krepitev prisotnosti in širitev mreže letov z ljubljanskega letališča ter omogočila hitrejše okrevanje prometa," je prepričana Stapel.

Pričakujejo podvojitev prometa

V poletnih sezonah ljubljansko letališče sicer zaznava najbolj prometne mesece. Ob omenjenih napovedih letenja za poletni vozni red Fraport Slovenija pričakuje, da bo v letošnjem letu oskrbel še enkrat več potnikov kot lani. Pričakovano število potnikov za 2022 bo doseglo 52 odstotkov obsega potniškega prometa, ki ga je letališče zabeležilo v letu 2019, torej pred pandemijo.

V Fraportu Slovenija so postregli tudi z napovedmi združenja letališč ACI World za letos. Mednarodni potniški promet naj bi letos še naprej okreval počasneje od domačega potniškega prometa (tega sicer Slovenija nima). Po pričakovanjih združenja naj bi dosegel 53,8 odstotka obsega iz leta 2019 (domači potniški promet pa 84 odstotkov obsega iz leta 2019).