Podmornica Titan je izginila med spustom do Titanika junija lani in več dni so jo intenzivno iskali. Foto: Reuters
Podmornica Titan je izginila med spustom do Titanika junija lani in več dni so jo intenzivno iskali. Foto: Reuters

Nepremičninski tajkun iz Ohia in pustolovec Larry Connor ter Patrick Lahey, soustanovitelj podmornic Triton, se nameravata spustiti do 3800 metrov globine v severnem Atlantiku, kjer ležijo ostanki Titanika.

Industrijo zasebnih podmornic je junija lani pretresla nesreča Titana podjetja OceanGate, ki se ji je s petimi ljudmi na krovu zgodila implozija med spustom do Titanika.

Predstavnik Connorjevega podjetja je dejal, da se bodo na pot podali šele takrat, ko bo pomorska organizacija plovilu prižgala zeleno luč.

Dvojica namerava uporabiti minipodmornico triton 4000/2 abyssal explorer, pri čemer se število 4000 nanaša na globino, v kateri naj bi plovilo še varno delovalo.

Nesrečni Titan je bil izdelan iz karbonskih vlaken in je imel dovoljenje za spust do zgolj 1300 metrov, kar je precej manj od oceanskega dna, kjer ležijo razbitine Titanika.

Med umrlimi na krovu Titana je bil direktor podjetja OceanGate Stockton Rush (61), poleg njega pa še britansko-pakistanski poslovnež Shahzada Dawood (48) in njegov 19-letni sin Suleman, britanski poslovnež Hamish Harding (58) in nekdanji francoski raziskovalec, strokovnjak za Titanik Paul-Henry Nargeolet (77).

Ladja Titanik, ki je potonila približno 600 kilometrov južno od obale Nove Fundlandije, še vedno buri domišljijo. Foto: Reuters
Ladja Titanik, ki je potonila približno 600 kilometrov južno od obale Nove Fundlandije, še vedno buri domišljijo. Foto: Reuters

Rush je slovel po tem, da je rad tvegal, ko je šlo za varnost, in ignoriral je več opozoril svojih svetovalcev glede potencialnih težav s Titanom.

Preiskave ameriških in kanadskih oblasti še potekajo.

Upata, da bosta obudila zanimanje za odprave

"Ljudem po vsem svetu hočem pokazati, da čeprav je ocean izjemno silovit, je lahko tudi čudovit. V njem lahko uživaš in lahko ti spremeni življenje, če se ga lotiš na pravi način," je povedal Connor za Wall Street Journal.

Industrija zasebnih turističnih podmornic je po nesreči Titana utrpela veliko škodo, dvojica pa upa, da bi z uspešno odpravo vnovič obudila zanimanje za ta tip potovanj.

Po nesreči je OceanGate ustavil vse svoje dejavnosti, iz drugih podobnih podjetij pa so poročali o številnih odpovedih in upadu prodaje. "Ta tragedija je imela srhljive posledice za zanimanje ljudi za tovrstna plovila," je za Wall Street Journal povedal Lahey, ki je Triton soustanovil leta 2008.

Connor in Lahey sta že opravila podobno popotovanje leta 2021, ko sta se s podmornico spustila do dveh točk v Marijanskem jarku, ki je z 10.911 metri najgloblji poznani del svetovnih oceanov.