Gostinska podjetja so tako lani ustvarila za 1,5 milijarde evrov prihodkov, to pa je za tretjino manj kot leto prej. V evropskem merilu je glavno mesto Slovenije med tistimi z največjim upadom prenočitev. V primerjavi z rekordnim letom 2019 je v letu 2020 v prestolnici prenočilo kar 76 odstotkov gostov manj.

Statistični urad ugotavlja, da je epidemija covida-19 najbolj vplivala na prihodke slovenskih gostincev in organizatorjev potovanj. Gostinska podjetja so tako lani ustvarila za 1,5 milijarde evrov prihodkov, to pa je za tretjino manj kot leto prej.

Leto 2020 je bilo za ljubljanski turizem težko. Med večjimi slovenskimi turističnimi kraji je bil upad gostov največji ravno v Ljubljani. Tudi v evropskem merilu je glavno mesto Slovenije med tistimi z največjim upadom prenočitev. V primerjavi z rekordnim letom 2019 je v letu 2020 v prestolnici prenočilo kar 76 odstotkov gostov manj, samih prenočitev je bilo manj za 1,7 milijona, kar pa je pomenilo 172-milijonsko izgubo v primerjavi z letom poprej.

Želja je, da se Ljubljana uveljavi kot destinacija za celoletni oddih

Za zdaj je dnevna realizacija še šibka. "Trenutno obratuje 66 odstotkov hotelskih obratov v Ljubljani oziroma 88 odstotkov hotelskih sob, zasedenost je zgolj 25-odstotna," je povedala Nina Kosin s Turizma Ljubljana, dodala pa je, da za največ povpraševanja po prenočitvah in dejavnostih v tem trenutku poskrbijo Nemci, Avstrijci, Italijani, Madžari, Nizozemci in Španci, veča pa se tudi delež domačih gostov.

V veliko državah po svetu se sicer še vedno bojujejo proti epidemiji covida-19, tako naj bi bil opazen predvsem izpad bolj oddaljenih trgov. Turistični delavci tako bolj kot na turiste iz oddaljenih krajev to poletje stavijo predvsem na bližnje in domače goste.

V zavodu Turizem Ljubljana še vedno ostajajo optimistični, saj se ukrepi sproščajo, Slovenija bo v drugi polovici tega leta ob nazivu evropske gastronomske destinacije tudi predsedovala Svetu Evropske unije. Turizem se prebuja, vendar pa bo, po besedah Nine Kosin, do realizacije iz leta 2019 preteklo še kar nekaj let. Glavni cilj je namreč, da se Ljubljana v naslednjih sedmih letih uveljavi kot destinacija za celoletni oddih.