Žabja hiša, ki se nahaja na otoku v vasi Mala Račna, natančneje na izviru potoka Šica, enega izmed treh vodotokov, znanega po svojih meandrih, na svoji razstavi sicer omogoča podrobnejše spoznavanje Radenskega polja, najmanjšega kraškega polja na območju Slovenije.

Poleg tega je del prvega centra ohranjanja narave v Sloveniji, ki je na robu Krajinskega parka Radensko polje v občini Grosuplje, namenjen tudi kraškemu svetu nasploh in pestremu prepletu živalskih in rastlinskih vrst v njem. Seznaniti se je mogoče z osnovnimi informacijami o naravi in kakšen je odnos med njo in človekom, pa tudi z ureditvijo varstva narave v Sloveniji.

Med drugim v Žabji hiši prav tako izvajajo različne delavnice in vodene oglede po krajinskem parku. Mlade naj bi po besedah Uroša Permeta iz Zavoda za turizem Grosuplje najbolj pritegnila interaktivna orodja, s katerimi lahko sami odkrivajo informacije, in delavnice na temo dvoživk, na katerih je mogoče nekatere izmed njih tudi otipati. "Žive dvoživke imamo na voljo skoraj čez vse leto, če ne, pa vsaj njihove replike," je dejal upravitelj Žabje hiše.

V prihodnje nameravajo ponudbo v Žabji hiši še razširiti

Žabja hiša se je sicer odprla pred manj kot letom dni, na začetku pa naj bi bilo sicer obiskovalcev manj, kot so pričakovali – temu naj bi bilo tako predvsem zaradi koronavirusnih omejitev. V zadnjem času naj bi obisk končno rastel.

"Imamo predvsem lepo število šolskih in drugih skupin, pa tudi starejših. In ker vemo, da se dober glas širi v sosednjo vas, pričakujemo, da bo obisk v prihodnje le še boljši in tak, kot ga pričakujemo," je povedal in dodal, da se Žabja hiša lepo vključuje v preostalo turistično ponudbo v občini, ki je sicer še v razvoju. "Vsakemu, ki se zanima za obisk naše Žabje hiše, tako predstavimo tudi druge turistične zanimivosti v občini, kot so Županova jama, Protiturško obzidje s cerkvico ali rezervat za ptice Vodomčev gaj," je še pojasnil.

V prihodnje nameravajo ponudbo v Žabji hiši še razširiti. V okviru projekta Life Amphicon, namenjenega zaščiti in promociji dvoživk, nameravajo na severnem delu Radenskega polja narediti učno pot z razglednim stolpom, učilnico na prostem in različnimi orientacijskimi orodji. Dodatno bodo urejali tudi osnovno infrastrukturo Žabje hiše.