Iz oči v oči z glavno tekmico: stavbo Empire State, ki se v najvišjem 102. nadstropju ponaša z višino 381 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Iz oči v oči z glavno tekmico: stavbo Empire State, ki se v najvišjem 102. nadstropju ponaša z višino 381 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Stavba GE je danes eden najbolj prepoznavnih newyorških nebotičnikov. Pisarna Jacka Welcha, nekdanjega direktorja podjetja General Electric, je v 51. nadstropju stavbe. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Mazij
Med gradnjo stavbe je nastala tudi slovita fotografija Lunch atop a Skyscraper (Kosilo na vrhu nebotičnika), ki jo je leta 1932 posnel Charles C. Ebbets.

ksijev tam spodaj.

Čeprav se vam že ob prvem obisku New Yorka zazdi, da ste tam nekoč že bili, saj vas z vseh strani obkrožajo že tolikokrat v filmih in na televiziji videne podobe, je obisk Velikega jabolka vsakič posebno doživetje. Vsakič vas ob obračanju glave navzgor, proti vrhu številnih nebotičnikov, med katere so stisnjene široke avenije in ozke ulice, zamika, da bi se podali tja, od koder si Manhattan ogledujejo ptice.
Če ste se prvič odločili za že kar obvezen vzpon na Empire State, si morda drugič lahko privoščite ogled mesta s Top of the Rock. Podnevi ali ponoči. A pripravite se na dolgo vrsto, če si boste zaželeli ujeti ravno sončni zahod ... Tudi nad New Yorkom se namreč ni mogoče izogniti gneči, vas pa obda za hrupno velemesto nenavadna tišina (tiste, ki se na višini ne počutijo najbolje, pa ob močnejših sunkih vetra obide tudi precej nelagoden občutek).
Kjer je "v službi" Alec Baldwin
Stavba GE je nebotičnik, zgrajen v slogu art decoja, ki predstavlja središče Rockefellerjevega centra na Manhattnu. Do leta 1988 je bil znan kot stavba RCA, v njem je tudi sedež televizijske mreže NBC. Z 259 metri višine je ta 70-nadstropna stavba deveta najvišja v New Yorku in 32. najvišja v ZDA. Pogosto stavbo poimenujejo kar 30 Rock – skrajšano za naslov na Rockefeller Plazi številka 30. 30 Rock je tudi naslov pri občinstvu in kritikih priljubljene tv-serije s Tino Fey in Alecom Baldwinom v glavnih vlogah, ki opisuje ozadje nastajanja komične tv-oddaje, in to prav v tej stavbi.

Na vrhu nebotičnika je razgledna ploščad, imenovana Top of The Rock, ki so jo za javnost po 75 milijonov dolarjev vredni prenovi po skoraj 20 letih spet odprli leta 2005. Ploščad, ki je oblikovana v slogu ploščadi čezoceanske ladje, obiskovalcem omogoča lep razgled mesta in je (od leta 2001 naprej, ko je v terorističnem napadu padel WTC, na katerem je bila prav tako razgledna ploščad) edina resna konkurenca razgledni ploščadi na 86. nadstropju stavbe Empire State.
Gradnja nebotičnika je bila v sklopu Rockefellerjevega centra dokončana leta 1933, ekipo arhitektov je vodil sloviti predstavnik gibanja art deco, Raymond Hood. Ime RCA je stavba dobila po glavem najemniku prostorov – Radio Corporation of America -, ki ga je leta 1919 ustanovilo podjetje General Electric (GE). Prostore je imela v najemu tudi National Broadcasting Company (NBC), prav tako v lasti GE-ja.
Pisarne družinskega podjetja Rockefeller so v sobi 5600 v 56. nadstropju, danes pa podjetje Rockefeller Family & Associates deluje v prostorih med 54. in 56. nadstropjem. Leta 1985 je stavba tudi uradno dobila status spomenika, tri leta pozneje so jo preimenovali v stavbo GE.
Stavba je dobro znana kot sedež NBC-ja in newyorških studiev omenjene mreže. Leta 1996 je tv-mreža tudi odkupila 149.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, ki jih imajo v najemu od leta 1933. Z nakupom so lahko uvedli nove tehnologije in prenovili prostore, hkrati pa podaljšali najem studiev, v katerih snemajo Today Show, na naslovu Rockefeller Plaza 10.
Kriza zaprla Rainbow Room
V stavbi je tudi Studio 8H, v katerem snemajo slovito komično večerno oddajo Saturday Night Live, nekoč pa so v 8H "domovali" NBC-jevi simfoniki z dirigentom Arturom Toscaninijem na čelu. V kleti stavbe je nakupovalni center z dobro založeno uradno trgovino NBC-ja (tam si lahko na primer kupite tudi majico s slovitim izrekom "jušnega nacista" iz serije Seinfeld: "No soup for you!"), ki ga z elegantnim preddverjem v črni in peščeni barvi povezuje dvigalo.
V najvišjem nadstropju stavbe GE sta (nekdanja) restavracija in dvorana za prireditve The Rainbow Room, ki so jo pred kratkim prenovili in na novo odprli, nato pa januarja letos oznanili, da kot restavracija ne bo delovala več zaradi kriznih gospodarskih razmer.

V fotogaleriji si oglejte nekaj newyorških "razglednic", posnetih s ploščadi Top of the Rock.