Alesund je prepreden s kanali, njegove pastelne stavbe pa mu dajejo veder videz tudi ob najtemačnejših in meglenih skandinavskih dnevih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Alesund je prepreden s kanali, njegove pastelne stavbe pa mu dajejo veder videz tudi ob najtemačnejših in meglenih skandinavskih dnevih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled na mesto, zaliv in okoliške otoke z Aksle. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Obalno mesto na dih jemajoči lokaciji na jugozahodnih fjordih, obdanem z gorami, je požar na neko januarsko noč leta 1904 skoraj popolnoma uničil.
Francozi so takrat za pomoč norveškemu mestu v Parizu priredili morda prvi dobrodelni koncert v zgodovini, medtem ko so večno praktični Nemci v Ålesund poslali ladje, polne živeža ter gradbenega materiala in arhitektov.
Cesar Wilhelm II. je namreč komaj čakal, da uporabi pogorišče za prazno platno, na katerega bi veličastno nanesel takratni nemški priljubljeni slog - jugendstil, znan tudi kot art nouveau ali secesija.
Secesijska klasika
Ekipe mladih, zagnanih norveških arhitektov, večinoma uvedenih v Nemčiji in od Nemcev, so v rekordnem času mesto postavili ponovno na noge. Rezultat je mestna veduta, ki jo krasijo elegantni nadstreški, zašiljeni stolpiči in nešteti floralni ornamenti po pastelnih pročeljih - vse skupaj s tipično norveškim pridihom nordijske mitologije in vikinške zgodovine.
Ålesund se tako brez sramu primerja z Mackintoshovim Glasgowom, Gaudíjevo Barcelono in drugimi evropskimi velemesti, zaznamovanimi s secesijo. Še več, mesto imajo danes za "najbolj izpopolnjeno evropsko secesijsko mesto". Kot feniks iz pepela je s pomočjo spleta ugodnih okoliščin Ålesund zrasel v enega najslavnejših in najelegantnejših norveških mest.

Ptičja perspektiva
Še posebej bogate s stavbami v slogu art nouveau so ulice okoli glavne mestne cerkve, a mesto ponuja veliko tudi za tiste, ki jih arhitektura ne očara toliko. Starejše lesene stavbe so postavljene na ogled malce zunaj središča in v pristanišču, za popoldansko kavo in slastne skandinavske slaščice se ustavite v eni izmed retrokavarnic, a za sanjski razgled bo treba malce več napora.
418 stopnic vodi iz mestnega parka na vrh hriba Aksla, od koder se vam ponuja morda eden najlepših mestnih razgledov - pod vami se razteza Ålesund na trnkasto oblikovanem polotoku, obrobljen z oceanom in otoki v amfiteatru zasneženih vrhov. Od zgoraj je videti kot pravljična dežela Guliverjevih Liliputancev. Od spodaj pa to, kar je - eno najbolj edinstvenih in najočarljivejših evropskih mest.