Chester je od Londona oddaljen nekaj več kot 310 kilometrov, zaradi odličnih železniških povezav z večjimi mesti pa se obisk mesta ponuja kot na dlani. Od železniške postaje do središča mesta vozi tudi brezplačni avtobus. Foto: MMC RTV SLO
Chester je od Londona oddaljen nekaj več kot 310 kilometrov, zaradi odličnih železniških povezav z večjimi mesti pa se obisk mesta ponuja kot na dlani. Od železniške postaje do središča mesta vozi tudi brezplačni avtobus. Foto: MMC RTV SLO
Chester
Tradicionalni angleški pubi s hrano in prenočitvami se bojujejo za pozornost z estetskimi napisi, ki kar tekmujejo med seboj. Foto: MMC RTV SLO
Chester
Opečnati zid okoli Chestra je dolg skoraj tri kilometre in pol. Foto: MMC RTV SLO

Če se odpravljate v Veliko Britanijo, si vsekakor vzemite še kakšen dan več in pokukajte "čez planke", onkraj znamenitosti, ki jih ponuja vsem dobro znani London. Če boste vaš kompas naravnali nekoliko proti severu in "pristali" nekje pri Liverpoolu ali v z naravnimi lepotami bogatem Peak Districtu, nikar ne zamudite Chestra.

Chester je namreč pravo malo "čudo", ki se od mnogih, prav tako očarljivih angleških mestec loči po več znamenitostih, ki delajo to mesto, v katerem živi skoraj 80.000 ljudi, neverjetno romantično in pravljično. Ko se obiskovalec z odprtimi ustmi in široko razprtimi očmi sprehaja po njegovem središču, ga na vsakem koraku pričaka hiša, ki je še lepša od prejšnje, ki jo je vztrajno fotografiral z vseh strani.

Črno-beli časi
Mesto, v katerem za orientacijo ne potrebujemo zemljevida, saj od glavnega stebra do mestnih zidov na vse strani neba vodijo štiri glavne ulice, je namreč prava črno-bela sestavljanka, saj je v njem nanizanih ogromno starih hiš, pri katerih bel omet prekinjajo vzorci lesa, ki je vgrajen tako v stene kot izrezljan v ograje in razne okraske.

A treba je biti pošten. Že res, da se mnoge stavbe v mestu upirajo zobu časa in krasijo glavne ulice že od srednjeveških dni, kar pomeni, da je Chester eno najbolje ohranjenih mest na Otoku, a mnogo zgradb je tudi mlajših, saj izvirajo iz viktorjanske dobe, iz druge polovice 19. stoletja.

Vse se dogaja znotraj mestnih zidov
Pravzaprav se je težko odločiti, čemu v Chestru dati prednost - vandranju po ulicah, ki jim kuliso dajejo omenjene črno-bele stavbe, ali sprehajanju po izvrstno ohranjenem mestnem obzidju. Hoja po njem vam bo vzela približno uro in pol, pogled, ki se vam bo ponujal z opečnatega in okoli dva metra širokega zidu, pa je neprecenljiv. Pred časom se je sicer okoli sto metrov zidu podrlo in ga trenutno obnavljajo.

Wales je oddaljen le streljaj
Mestno obzidje so leta 70 našega štetja zgradili Rimljani, da bi zaščitili svojo naselbino Deva pred vpadi valižanskih plemen. V petem stoletju so se Rimljani s tega ozemlja umaknili, a valižanska plemena - Wales je le nekaj kilometrov oddaljen od Chestra - so ostala nevarnost vse do 14. stoletja. Srednjeveški Chester je nato postal največje pristanišče angleškega severozahoda - da, prekosil je celo danes mnogo večji Liverpool, ki leži le nekaj več kot pol ure severneje -, v 18. stoletju, ko so bili mestni zidovi po obleganju Cromwellovih čet obnovljeni, pa se je že začel turistični razcvet mesta. Prvi turistični vodnik za mesto je bil tako izdan že leta 1781, kmalu zatem pa so za vrhunec obiska mesta začeli veljati zidovi, katedrala in mestna hiša.

Brez vrečke boste mesto le težko zapustili
Chester je do danes ohranil svoj čar, kar pomeni, da je turizem ena najdonosnejših gospodarskih panog v mestu. A kljub temu lahko obiskovalec v miru zadiha in občuti pravo dušo mesta. Chester se predstavlja tudi kot "nakupovalna meka", a poleg dveh večjh nakupovalnih središč nima ogromnih, večnadstropnih veleblagovnic. Glavni mik so leseni, starodavni tradicionalni pubi z ličnimi napisi, romantični majhni butiki, stisnjeni med sosednje stavbe, zlatarne in množica drugih trgovinic, ki ponujajo vse mogoče storitve in usluge. Še ena posebnost so tudi edinstvene dvovrstične ulice, imenovane The Rows, katerih izvor ni raziskan, lahko pa bi segale še v rimsko obdobje.

Če pa si poleg stavb želite videti tudi kaj živega, je logična izbira chesterski živalski vrt, ki je največji v Veliki Britaniji in je od središča mesta oddaljen le pet kilometrov.