Podobe Iraka, ne najbolj privlačne za turiste. Foto: EPA
Podobe Iraka, ne najbolj privlačne za turiste. Foto: EPA
Bruegel: Babilonski stolp
Babilonski stolp in njegovi viseči vrtovi so bili ponos Iraka, danes pa je tam čutiti posledice vojne.
Irak
Vsakdan v Iraku: porušene ceste, posledice eksplozij in obupani prebivalci. Foto: EPA

Najef Hajval še vedno sanja o dnevu, ko bo znova uzrl val turistov v antičnem mestu Babilon, tako kot se je to dogajalo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. "Turizem v Babilonu je cvetel, obiskovali so ga ljudje z vsega sveta," je povedal 69-letni upokojenec, ki je na tej najbolj znani turistični točki v Iraku delal kot varnostnik in fotograf. "Zdaj gre turizmu v Iraku zelo slabo," je še dodal.

Turizem v Iraku, ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja cvetel, je začel počasi izumirati v 90. letih, ko je mednarodna skupnost državi naložila prve sankcije, dokončno pa ga je pokopala ameriška invazija na državo leta 2003. Ko se je nasilje v zadnjih letih le zmanjšalo, so oblasti začutile priložnost za njegov preporod, a je od leta 2009 do danes Irak obiskalo le 165 tujcev.

"Verjamem, da si turisti želijo obiskati arheološka najdišča. In od tega jih odvračajo samo varnostne razmere," je povedal Kais Husein Rašid, vodja odbora za kulturno dediščino.

Babilon se počasi vrača v svoje zlate čase
Antična Mezopotamija je rojstno mesto literature, kulture in prava. Tam so odkrili približno 12.000 zgodovinskih najdbišč, med katerimi so najbolj privlačni Babilon, dom visečih vrtov, enega od sedmih čudes sveta, mesto Namrud, srednjeveško islamsko mesto Samara in antično sumersko mesto Ur. A vse te lepote samevajo, saj si ljudje v Irak ne upajo.

Babilon, ki se lahko primerja s piramidami v Egiptu, so za obiskovalce znova odprli leta 2008, pred tem pa so ga ameriške in zavezniške sile uporabljale kot svoje oporišče. Med vojno je bil Babilon močno poškodovan, saj so tja padale bombe, na ruševinah antičnega mesta je vojska parkirala svoje tanke in uporabila staro kamenje za polnjenje peščenih vreč.

Podatki iraških oblasti kažejo, da je lani Babilon obiskalo 23.777 domačinov in 70 turistov iz tujine. "Pričakujem, da se bo številka v letu 2011, še posebej pa v prihodnjih letih, znatno povečala," je povedala nadzornica antičnega mesta Mariam Omran Musa.

Romarski turizem je izjema
Veliko uspešnejši je romarski turizem, saj romarji kljub nevarnosti potujejo v romarska središča, šiitske templje in sveti mesti Nadžaf in Kerbalo. Tiskovni predstavnik ministrstva za turizem je povedal, da se je število tujih romarjev s 360.000 leta 2006 povečalo na milijon in pol leta 2010. "Varnostne razmere niso ustavile romarskega turizma, saj gre za ideološko vprašanje," je še povedal Rasheed.

Da bi obudili turizem, bi potrebovalo ogromno denarja
Turizem je zlata jama za državo, ki je poznana kot zibelka civilizacij, a se še vedno spopada z vsakodnevnimi napadi upornikov in okreva od dolgih let vojn. Turizem je bil med vojnoe in po njej postavljen na stran in bi potreboval ogromne denarne naložbe, ki bi obudile turistične točke, pomagale zgraditi hotele in oživile ponudbo.

"Samo Babilon bi potreboval na tisoče dolarjev, da bi lahko obnovili celotno območje, tu zgradili hotele, parkirne prostore, restavracije in preostalo turistično infrastrukturo," je povedala nadzornica Musova in ob tem pojasnila, da vlada zgodovinskim spomenikom ne namenja veliko denarja, problem pa je tudi to, da turistične točke turistom ne ponujajo ničesar. "Če turist že pride v Irak, potrebuje primerno infrastrukturo, potrebuje prenočišče, restavracijo in prostor za sprostitev. Tega v Iraku ni," je še dodala Musa.

Najboljših šest hotelov v Bagdadu prav zdaj prenavljajo za zasedanje Arabske lige, ki je napovedano za 29. marec, a vprašanje je, ali bo to dovolj, da bi znova zagnali turistično kolo. Ko ga bodo, pa je jasno, da bo imela od tega korist celotna država in njeni prebivalci.