Zvečer je vlada sporočila, da bo dovolila obratovanje vseh vrst žičniških naprav ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zvečer je vlada sporočila, da bo dovolila obratovanje vseh vrst žičniških naprav ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

NIJZ pripravlja nova priporočila, s katerimi bodo določili, da bo v manjših zaprtih žičniških napravah (krožne kabinske žičnice, do šest potnikov) dovoljen prevoz enega potnika. Izjema bodo osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. Na nihalni žičnici in vzpenjači bo potrebna medosebna razdalja najmanj enega metra in pol, prav tako bodo izjema osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih.

"Na sidru je lahko samo ena oseba, enako velja za sedežnico. Ob tem smučarjem priporočam, da vozovnice kupijo v predprodaji in se tako izognejo preveliki gneči na prodajnih mestih," je na dopoldanski novinarski konferenci svetoval infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Ob tem je pozval smučarje, naj se držijo vseh splošnih ukrepov, kot sta nošenje zaščitne maske in vzdrževanje razdalje. "Zlasti slednje, saj fotografije iz enega od smučišč v nedeljo kažejo, da na tak način ne bo šlo naprej," je dejal Vrtovec in redarske službe na smučiščih pozval, da zagotovijo spoštovanje ukrepov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da vprašanja o smučiščih zadevajo več resorjev, njihov odlok pa delovanja smučišč ne prepoveduje. Ob tem je poudaril, da razmer, kot jih je bilo mogoče videti v nedeljo, ne bo mogoče dopuščati. O tem je govoril tudi s predsednico združenja žičničarjev Manuelo Božič Badalič, je navedel in dodal, da sta se strinjala, da se morajo predstavniki smučarskih središč zavezati k zagotavljanju strogega spoštovanja navodil NIJZ-ja, saj bodo v nasprotnem primeru morali smučišča zapreti.

Sorodna novica Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz

Precejšnja zmeda pri prevoznih sredstvih

Da je v zadnjih dneh nastala precejšnja zmeda, pa je poudarila Božič Badaličeva, saj so v soboto najprej izvedeli, da še teden dni ostaja vse po starem, v nedeljo zvečer pa, da se s spoštovanjem ukrepov odpirajo tudi krožne kabinske žičnice.

"Ob sproščanju prevoza z gondolami pričakujemo, da bodo smučišča v regijah, kjer bo mogoče prestopiti meje občin, obratovala normalno," je dejala predsednica združenja, ki je tudi direktorica zavoda Sončni Kanin. Ob tem je zagotovila, da bodo vse upravljavce smučišč pozvali k spoštovanju ukrepov, saj je v njihovem interesu, da ostanejo odprti. Obenem k temu poziva tudi vse ljubitelje smučanja.

Minister Počivalšek ni odgovoril na vprašanje, kako bodo morda pomagali tistim smučarskim središčem, kjer obiska ne morejo pričakovati zaradi še vedno slabšega stanja v regiji in s tem povezanega omejevanja prehajanja občinskih meja.

Na treh smučiščih naprave zagnali že konec tedna

Konec tedna so sezono začeli v Kranjski Gori, na Krvavcu in Mariborskem Pohorju, ne pa tudi na Rogli in Kopah, kjer se jim to zaradi zaprtih občinskih meja ne obrestuje, prav tako pa ne na Golteh ali Voglu, kjer so odvisni od delovanja nihalke.