Lanino in Anjino smučarsko veselje. Foto: MMC RTV SLO
Lanino in Anjino smučarsko veselje. Foto: MMC RTV SLO

Domačini in "tisti z urejenimi papirji", kot so pojasnjevali za MMC, ko smo se pomešali med njih.

Tudi omenjeni sestrici sta sicer iz Ljubljane, vendar ima družina v Kranjski Gori prijavljeno začasno prebivališče, zato sta se Anja in Lana lahko takoj pognali na sneg, ko sta skozi okno vendarle zagledali tako težko pričakovan prizor – ropotanje vlečnice Mojca s tistimi ljubimi starimi krogci, kar je pomenilo samo eno ... smučarska sezona 2020/21 se začenja.

"Ves čas sva doma spraševali, kdaj bomo šli smučat, pa so nama odgovarjali, da bomo morali še počakati. Potem pa je vlečnica začela delati in poklicali so naju vsi prijatelji," pripovedujeta navdušeni smučarki, ki so ju na sneg postavili že pri treh letih. Toda njuna zimska želja še ni do konca izpolnjena: "Po navadi smučava na poligonu, tam, kjer so tekme," se smejita navihanki v pisanih kombinezonih.

Odprta tudi Krvavec in Pohorje

Na vsakem smučišču lahko smučajo in tečejo le prebivalci občine, v katero spada smučišče. Na Krvavcu je odprta tretjina prog, kabinska žičnica zaradi omejitev ob epidemiji ne obratuje. Na Mariborskem Pohorju so zagnali sedežnici Sleme in Poštela ter odprli otroški poligon, na Arehu pa progi Žigart in Pisker.

Teptali in upali

Ta pa za zdaj ostaja zaprt, tako kot večina kranjskogorskega smučišča in tudi pri upravljavcu RTC Kranjska Gora so v napovedih previdni. V četrtek so zagnali Mojco, v petek ji dodali še Kekca, enaka situacija ostaja tudi danes, je ob osmih zjutraj pred blagajno kazala velika informativna tabla.

Za zdaj gorita le dve zeleni lučki. Foto: MMC RTV SLO
Za zdaj gorita le dve zeleni lučki. Foto: MMC RTV SLO

"Zasneževati smo začeli že sredi novembra, prej pa smo opravili še tehnične preglede in servisno-vzdrževalna dela, tako da so naše priprave potekale tako kot vsa leta do zdaj," Irena Golc iz RTC Žičnic Kranjska Gora za MMC opiše, kako so začetek tokratne sezone zaradi razmer pričakali žalostni, a vseeno optimistični. "In nazadnje so pristojni v državi res sprejeli to odločitev," česar smo zelo veseli.

Eden v vrsto. Foto: MMC RTV SLO
Eden v vrsto. Foto: MMC RTV SLO

Glede navodil so se obračali na številne institucije, pojasnjuje sogovornica. Štirisedežnico Kekec so omejili na zgolj enega smučarja, ob vznožju so postavili tudi informativne table z navodili in ukrepi.

"Zelo pomembna nam je ustrezna razdalja tako pred žičniškimi napravami kot pred blagajnami. Velik poudarek smo dali na to, da prodaja vozovnic ne poteka neposredno, ampak po predhodnem naročilu prek elektronske pošte ali telefona. Spodbujamo pa tudi spletno prodajo, kjer si izberete in plačate vozovnico, dobite vavčer, ki ga poskenirate v t. i. 'pick-up boxu' in ta vam brez stika s prodajalcem natisne vozovnico. Povsem nova stvar, ki pa v teh časih pride zelo prav," pokaže na napravo pri blagajni.

Irena Golc kaže novi tiskalnik vozovnic za čim manj stikov. Foto: MMC RTV SLO
Irena Golc kaže novi tiskalnik vozovnic za čim manj stikov. Foto: MMC RTV SLO

Stari in novi prebivalci

Kot še pravi Golčeva, so na začetku ciljali na lokalne rekreativce, ko se bodo občinske meje odprle, pa bodo seveda zelo veseli tudi vseh preostalih smučarjev.

Že lokalnih rekreativcev seveda ni malo – po uradnih podatkih je imela leta občina Kranjska Gora 5220 prebivalcev, ki pa so se "vsi rodili s smučmi na nogah", kot so se smejali naši sogovorniki.

Sem pa je treba prišteti še tiste, ki so po sprejetem odloku o prepovedi gibanja med občinami na upravni enoti tam prijavili začasno prebivališče. V prvem valu je največ "novih prebivalcev" v Sloveniji pridobila prav Kranjska Gora – 370, podatkov za drugi val pa še ni.

Odpovedi prizadele

"Sploh nisem vedel, da odpirajo. Ko sem šel skozi vas, sem videl, da se vrti. Potem so se kar naenkrat pojavili otroci in razširil se je glas, da smučarija morda vendarle bo. Vse je bilo v pogojniku, saj glede na vse te naše ukrepe nihče več ne ve, kaj se sme in kaj ne," nam po sestopu s sedežnice pove Darko, ki je domačin.

Darko na vrhu strmine. Foto: MMC RTV SLO
Darko na vrhu strmine. Foto: MMC RTV SLO

"Vsako zimo čakamo sneg, letos nam ga je Miklavž prinesel, žal pa s precej ukrepi. Menim, da bi bilo denimo smiselno, da bi lahko šla na štirisedežnico po dva, tako kot je bilo ob zaključku lanske sezone. Saj bi sedela vsak na svojem koncu na razdalji, pa še z maskami. Bojim se, da bo nastajala prevelika gneča spodaj, če bodo spuščali samo po enega," razmišlja.

Kakšna bo sezona, si ne upa ugibati: "Prvega vala epidemije morda nismo tako zelo čutili, saj ga je bil del v mrtvi sezoni. Poletje je bilo glede nastanitev solidno, zunajsezonska potrošnja morda ni bila tako dobra, kot se predstavlja, zdajšnja situacija pa nas je presenetila. Tudi glede prireditev, kot je Planica, pod vprašajem je verjetno tudi naslednja, skupaj s Pokalom Vitranc. Pa seveda božično-novoletni prazniki," našteva sogovornik, ki dela v gostinsko-turističnem sektorju.

Nataša in Borut. Foto: MMC RTV SLO
Nataša in Borut. Foto: MMC RTV SLO

Mimo prismučata Nataša in Borut, ki imata v Kranjski Gori prav tako urejeno začasno prebivališče, tudi njiju je začetek sezone presenetil. "Nobenih uradnih objav ni bilo, prebrala sva v medijih in nato dobila informacije od žičničarjev. V prvem valu smo v Podkorenu smučali do zadnje ure in težko nam je bilo, ko so vse zaprli – zaradi nas in zaradi drugih, predvsem zaradi odpovedi tekem, ker ne bo denarja v občini in bodo posledice na žalost za vse," spomnita, kako je bil na začetku marca najprej odpovedan smučarski Pokal Vitranc, nato pa še skakalni praznik pod Poncami, z vladnim odlokom pa so se predčasno zaprla tudi vsa smučišča.

Negotovost iz dneva v dan

Kljub veselju, da sta znova na snegu, je čutiti kanček negotovosti. "Vsak smučar čuti, da nehote prihaja neka depresija, samo zato, ker se ne ve, kaj bo od danes do jutri. Ko bi vsaj imeli jasne datume, kot jih imajo Avstrijci, da se ve – 24. december za domačine, 10. januar za tujce. Lahko počakamo tudi še en teden, dva – lažje ti je, ko pa ne veš za en dan vnaprej, je pa za vse zelo težko. Negotovost je najhujša," poudarja Borut.

Vrsta kot pred pošto ali trgovino, pravijo smučarji. Foto: MMC RTV SLO
Vrsta kot pred pošto ali trgovino, pravijo smučarji. Foto: MMC RTV SLO

"Če bodo prepovedi tako neživljenjske, kot so, bodo stvari še slabše, kot bi sicer bile, saj bodo ljudje delali še večje zlo," razmišlja tudi "novomeški Jože s papirji", ki je kupil sezonsko smučarsko vozovnico za vsa slovenska smučišča in upa, da jo bo lahko izkoristil za to varno rekreacijo na prostem, kot pravi. "Vrsta pred poštno poslovalnico je bolj nagnetena kot ta pred žičnico in v trgovinah se drenjamo bolj kot na sedežnici," ponazori.

"Odprtje smučišča smo zelo dolgo komaj čakali, ampak smo že mislili, da od te zime ne bo nič," pripoveduje Eva iz Lačnega Kekca, edine odprte okrepčevalnice ob vznožju smučišča. Odprti so že skoraj mesec dni in zapletov niso imeli: "Obiskali so nas tako policisti kot inšpektorji, dobili smo tudi nekaj prijav, ampak nikoli niso našli ničesar, kar bi bilo narobe. Tudi gostje se lepo odstranijo s terase, ko jih opozorimo, da zbiranje ni dovoljeno."

Jim je pa precej preglavic povzročil nedavni vladni odlok, ki je iz osebnega prevzema hrane in pijače izvzel alkohol, s tem pa tudi "zimske stalnice", kot so čaj z rumom, kuhano vino, viljamovko, smrekovček. Po tem povprašuje skoraj vsak drugi gost. "Ko jim povem, da alkohola ne točimo, se večinoma obrnejo in gredo naprej. Kar se mi pa zdi narobe, pa je to, da gredo potem v trgovino tamle čez cesto in si ga kupijo, potem pa se zberejo doma. Ljudje, ki hočejo piti, bodo pili, in tisti, ki se hočejo družiti, se bodo družili," opozarja natakarica.

Miklavževo belo darilo

Smučarja
Smučarja "penziča", kot si pravita. Foto: MMC RTV SLO

"Nam se z odpiranjem nič ne mudi, ko bo, pa bo. Mi penzionisti imamo čas in potem bomo smučali, dokler nas bodo noge držale," se starejši par s čajem brez ruma smeji pred okrepčevalnico. "Podlaga je odlična. Dež, ki je padel čez tisti prvi tehnični sneg, jo je zabetoniral, nato pa je nasulo še vsega tega naravnega snega. To bi moralo zdaj držati do aprila," spomnita na več kot pol metra novozapadlega snega, ki je poskrbel za pravljično zimsko kuliso.

"Temperature se čez dan tako povišajo, da sneg 'pade skupaj', kot se reče. Čez noč pa zmrzne in zjutraj je bila podlaga precej trda. Poleg tega pa je bilo šele prvič zratrakirano in nemogoče je, da bi bila podlaga ravna. Teptalnik za sneg mora iti večkrat čez, da se spodnja plast utrdi. Čez nekaj dni bo odlično," nam razliko med jutranjo in popoldansko smuko opiše smučarski učitelj Arne.

Smučarski učitelj Arne opozarja, da priprava smuči na zimo pomeni varnost. Foto: MMC RTV SLO
Smučarski učitelj Arne opozarja, da priprava smuči na zimo pomeni varnost. Foto: MMC RTV SLO

Opozori pa še na eno posebnost te nenavadne smučarske sezone – onemogočene so tako izposoja opreme kot servisne storitve. "Neservisirane smuči so enako kot letne pnevmatike pozimi," opozarja sogovornik. "Ljudje se tudi sicer prepogosto ne zavedajo pomena servisiranih smuči na od pet do sedem smučarskih dni, pa raje pet. Robniki se skrhajo in postanejo okrogli, izgubijo ostrino in s tem oprijem na smučišču," razloži in svetuje, naj vsi, ki bodo šli smučat, izberejo sebi in razmeram primerne proge, da bi se izognili situaciji, da bi se jim zaradi neurejenih smuči kaj zgodilo.

Tamkajšnji serviserji so nam dejali, da je stališče pristojnih, da se avtomobil ali kolo potrebujeta za pot v službo, smuči pa pač niso nujno prevozno sredstvo, zaradi česar je denimo dovoljeno delo vulkanizerjev, kot so povzeli odgovor institucij.

Ko ostane le bela strmina

Poleg servisnih centrov za zdaj ne obratujejo niti šole smučanja in prodajalne ali izposojevalnice s smučarsko opremo, smučarjem pa precej preglavic povzroča tudi to, da ne more biti odprto nobeno stranišče ... Poleg gostinskih obratov so zaprti tudi vsi nastanitveni obrati in še bi lahko naštevali.

Spoštovanje ukrepov je nadzorovala tudi policija. Foto: MMC RTV SLO
Spoštovanje ukrepov je nadzorovala tudi policija. Foto: MMC RTV SLO

Kljub zagnanim žičnicam je letošnja sezona torej vseeno precej drugačna. "Za Kranjsko Goro je obdobje med 20. decembrom in 10. januarjem izredno pomembno, predstavlja vrhunec zimske sezone, saj takrat ustvarimo kar 30 odstotkov prometa. Za zdaj kaže, da letošnje leto ne bo tako. Če ukrepi še dolgo ne bodo sproščeni, pa menimo, da lahko govorimo prej o nesezoni kot pa sezoni," je za MMC opozoril prvi mož kranjskogorskega turizma Blaž Veber.

Kranjskogorski turistični delavci so na gospodarsko ministrstvo naslovili poziv za razširitev bonov tudi na druge dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Kranjskogorski turistični delavci so na gospodarsko ministrstvo naslovili poziv za razširitev bonov tudi na druge dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

"Skrbi nas, da podjetja, ki so tako povezana s turizmom, kot so v Kranjski Gori, tukaj govorim predvsem o družinskih podjetjih, še ene take sezone ne bodo preživela," je dodal.

"Kača" je rešila prekrasen dan

Sobotno dopoldne, ki je prineslo tudi sonce, je na smučišče privabilo nepričakovano veliko število smučarjev. Gneče na samem smučišču sicer ni bilo, se je pa na trenutke zdelo, da bo razdaljo v vrsti nemogoče ohraniti in bo šlo vse v franže, vendar so se žičničarji hitro znašli in z mrežasto ograjo oblikovali "kačo", kot jo vidimo denimo na letališčih, kar je skupaj z vožnjo članov istega gospodinjstva hitro pripomoglo k temu, da je vrsta pred sedežnico postala obvladljiva.

Zaradi nekoliko daljšega čakanja se tokrat nihče ni razburjal, saj so bili vsi tako veseli, da lahko sploh smučajo, ker so že pokopali upe na to sezono, kot so pripovedovali drug drugemu. "Prišli smo ob devetih in vozili do enajstih, pa se nam je zdelo, kot da smo v St. Moritzu," je Petra zavpila prijatelju Romanu.

"Ali še kar vztrajate?" je Kristijan vprašal ob treh popoldne, ko se je sonce že zdavnaj skrilo za Vitranc in pognalo mraz v kosti. "Do ozeblin," se je glasil odgovor iz vrste.

Sobotno modro nebo. Foto: MMC RTV SLO
Sobotno modro nebo. Foto: MMC RTV SLO