Letos v Fraportu računajo na milijon potnikov, ki bodo potovali prek Letališča Jožeta Pučnika. Foto: BoBo
Letos v Fraportu računajo na milijon potnikov, ki bodo potovali prek Letališča Jožeta Pučnika. Foto: BoBo

V prvem devetmesečju so na letališču našteli 750.000 potnikov, kar je 174 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

"Za nami je uspešna poletna sezona, ki je na ljubljansko letališče spet prinesla tisti pravi popotniški vrvež," je v sporočilu za javnost poudarila poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel, ki se nadeja, da se bodo ob koncu leta približali milijonu oskrbljenih potnikov.

Septembra je prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v javnem prometu potovalo več kot 118.000 potnikov, kar je za 82 odstotkov več kot v lanskem septembru.

Hkrati na Brniku raste tudi tovorni promet. Od januarja do septembra so oskrbeli 20.700 ton tovora, kar predstavlja 7,4-odstotno rast glede na primerljivo obdobje lani.

Povečane frekvence letov

Sorodna novica Ryanair razmišlja o poletih iz Ljubljane - a je ovira Fraport

Nekateri prevozniki v zimski sezoni povečujejo pogostost letenja z Brnika. Air Serbia bo v zimskem voznem redu, ki velja do 25. marca, polete v Beograd, ki jih zdaj izvaja dvanajstkrat tedensko, ponujal dvakrat dnevno. Air Montenegro bo v Podgorico, kamor zdaj leti dvakrat tedensko, letel trikrat na teden. Swiss Airlines pa pogostost letenja v Zürich povečuje s šest na devet tedenskih frekvenc.

Nizkocenovni prevoznik Flydubai, ki zdaj ponuja tedensko pet poletov v Dubaj, bo 22. decembra prešel na sedem poletov in tako po enem letu povezavo med Ljubljano in Dubajem nadgradil v dnevno. Turkish Airlines, ki trenutno v Carigrad ponuja 10 poletov tedensko, bo od februarja tedensko frekvenco poletov povečal na 12.

Število prevoznikov na ravni izpred epidemije

V zimski sezoni bo tako pet povezav okrepljenih s pogostejšimi poleti. Na preostalih linijah bodo prevozniki večinoma ohranili obstoječi obseg letenja. "Število prevoznikov, ki povezujejo Slovenijo s svetom, je ponovno na ravni kot pred epidemijo, ko je bilo prisotnih 12 prevoznikov," je poudarila Babett Stapel.

Pet prevoznik viša pogostost poletov. Foto: BoBo
Pet prevoznik viša pogostost poletov. Foto: BoBo

Air France bo enajstkrat tedensko letel v Pariz, Air Serbia dvakrat tedensko v Niš, Brussels Airlines do štirikrat tedensko v Bruselj, EasyJet do petkrat tedensko na londonski Gatwick, LOT Polish Airlines osemkrat tedensko v Varšavo, Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München, Transavia do štirikrat tedensko v Amsterdam in Wizz Air do trikrat tedensko na londonski Luton.

Ponudba čarterskih letov za jesenske počitnice

S čarterskimi leti se bodo lahko potniki za jesenske počitnice odpravili na priljubljene destinacije v Egiptu, Turčiji in Španiji ter na Malto. Do konca leta se bo v organizaciji slovenskih turističnih agencij z ljubljanskega letališča mogoče odpraviti še v Albanijo, na Madeiro, Azore in Laponsko.