Odpovedi naj bi vplivale na 460 potnikov. Foto: BoBo
Odpovedi naj bi vplivale na 460 potnikov. Foto: BoBo

Ker so pogajanja o plačah propadla, so piloti nemške letalske družbe Lufthansa napovedali, da bodo danes stavkali, je sporočil njihov sindikat Cockpit. Stavka, ki bo prizadela potniški in tovorni prevoz, se je začela ob 00.01, končala se bo ob 23.59. Zaradi napovedi stavke je Lufthansa za petek odpovedala skoraj vse polete v Frankfurt in München oziroma iz teh dveh mest. Skupno so odpovedali 800 petkovih poletov, kar pa naj bi prizadelo približno 130.000 potnikov.

130.000 potnikov bo čutilo posledice. Foto: EPA
130.000 potnikov bo čutilo posledice. Foto: EPA

V Lufthansi prizadete potnike prosijo, naj ne prihajajo na letališče, temveč se preusmerijo na vlak ali rezervirajo let na drug dan.

Stavka se sicer ne dotika podružnic podjetja, kot so Austrian, Brussels in Eurowings, letala teh družb danes letijo po urniku. Prav tako niso odpovedani leti Lufthanse zunaj Nemčije, če je letalsko osebje že v tujini.

Odpovedim poletov se ni izognilo niti Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Tako ni bilo petkovega jutranjega v Frankfurt, tudi popoldansko letalo bo ostalo na tleh. Enako velja za popoldanski in večerni polet s frankfurtskega na ljubljansko letališče. Po besedah upravljavca Aerodroma Ljubljana naj bi odpovedi vplivale na 460 potnikov.

Zadnji polet z Brnika proti Frankfurtu je bil tako predviden za četrtek ob 14.30, naslednji pa naj bi bil v soboto ob 7.05. Zadnje letalo iz Frankfurta je glede na vozni red ljubljanskega letališča v Slovenijo prispelo včeraj okoli 22. ure, naslednje pa bo pristalo v soboto okoli 10.15.

Pri Fraportu vseeno ne izključujejo možnosti, da bi se zaradi nastalih razmer zgodile spremembe tudi pri sobotnih poletih.

Povezava Brnika z Münchnom je ostala.

Vodstvo naj bi predložilo "zelo dobro ponudbo"

Naslednje letalo bo iz Ljubljane v Frankfurt odletelo v soboto zjutraj. Foto: EPA
Naslednje letalo bo iz Ljubljane v Frankfurt odletelo v soboto zjutraj. Foto: EPA

"Trenutno smo si preveč oddaljeni. Poleg nadomestila za izgubo realnih plač zdaj potrebujemo predvsem trajnostno rešitev za strukturo nadomestil v vseh poklicnih skupinah," je dejal pogajalec družbe Cockpit Marcel Groels. Sindikat zahteva 5,5-odstotno povišanje plač do konca leta, samodejno nadomestilo za inflacijo in prilagoditev plačne lestvice.

Po oceni letalskega prevoznika bi zahteve sindikata stroške za plače pilotov povišale za 40 odstotkov oziroma za 900 milijonov evrov.

Vodstvo letalskega prevoznika odločitev za stavko obžaluje, Lufthansa pa trdi, da so sindikatu predložili "zelo dobro ponudbo", s katero bi se osnovne plače pilotov zvišale za 900 evrov na mesec. Sindikat trdi, da mora letalski prevoznik, če želi preprečiti delovne spore, "predložiti bistveno boljšo ponudbo".

Stavke pilotov so v zadnjih mesecih prizadele tudi druge letalske prevoznike. V Španiji so stavkali piloti in kabinsko osebje družb Easyjet in Ryanair, prav tako so stavkali piloti skandinavske letalske družbe SAS.

24-urna stavka pilotov Lufthanse