Hindujci verjamejo, da ima voda reke Ganges posebno moč, ki jih očisti grehov. Foto: Reuters
Hindujci verjamejo, da ima voda reke Ganges posebno moč, ki jih očisti grehov. Foto: Reuters
false
Kopanje v Gangesu je del tudi 104 dni trajajočega prastarega indijskega verskega festivala Kumbh Mela, ki velja za največji verski festival na svetu. Foto: EPA

Indijska pošta se je v zadnjih dveh letih že povezala s 400 spletnimi trgovinami, med katerimi sta tudi Amazon in indijski Flipkart, da bi lahko dostavljala različne dobrine. Povezave so se izkazale za dobre, saj se je število dostav od leta 2014 povečalo za 15-krat, na kar 75.000 dostav na dan.

"Če lahko poštar dostavi prenosne telefone in nakit, zakaj ne tudi vode iz reke Ganges," pa se sprašuje minister za komunikacije in informacijsko tehnologijo Ravi Šankar Prasad. "Pošti sem naročil, naj naredijo spletno trgovino in se dogovorijo za čisto vodo iz reke Ganges iz obrečnih mest Haridvar in Rišikeš," je povedal.

Posebna moč Gangesa
Pojasnil je, da je prejel ogromno prošenj hindujcev, da bi bila voda iz reke Ganges dostopna tudi po pošti. Okoli 80 odstotkov od 1,2 milijarde prebivalcev Indije je hindujcev, poleg njih je v državi tudi veliko muslimanov, kristjanov in budistov.

Hindujci verjamejo, da ima voda reke Ganges posebno moč, ki jih očisti grehov, in verske obrede, ki ne vključujejo škropljenja s sveto vodo obravnavajo kot nepopolne.

Največji verski festival na svetu
Kopanje v Gangesu je del tudi 104 dni trajajočega prastarega indijskega verskega festivala Kumbh Mela, ki velja za največji verski festival na svetu. V Indiji ga praznujejo vsaka tri leta oziroma štirikrat v 12 letih.

Hindujci verjamejo, da je v bitki med bogovi in demoni v Alahabadu padlo na tla nekaj kapljic iz lončenega vrča z nektarjem nesmrtnosti. Takšne kapljice naj bi padle še na mesta Haridvar, Nasik in Udžain, zato so vsa štiri izmenično prizorišča festivala.

Osrednje prizorišče pa je Alahabadu, ki sicer šteje 1,2 milijona prebivalcev, a v okviru festivala gosti od petdeset do sto milijonov ljudi.

Kopanje poteka na sotočju rek Ganges in Jamuna ter tretjega mističnega vodotoka z imenom Sarasvati. Verniki verjamejo, da jih bo kopel v sotočju teh rek očistila grehov in jih odrešila cikla reinkarnacije. Obred kopanja odprejo goli sveti možje, premazani s pepelom, v vrtinčasto rečno vodo pa jim nato sledijo milijoni vernikov.