Danski policisti se med epidemijo ukvarjajo z novimi prestopki. Foto: EPA
Danski policisti se med epidemijo ukvarjajo z novimi prestopki. Foto: EPA

Dogodek se je zgodil lani spomladi, ko je v državi že veljalo popolno zaprtje javnega življenja. Med rutinskim nadzorom prometa sta policista ustavila moškega v zgodnjih 20. letih, ki je namenoma kašljal v njiju. Aretirala sta ga zaradi vedenja, nevarnega za družbo, čeprav je testiranje nato pokazalo, da ni okužen z novim koronavirusom.

Mladenič se je moral zagovarjati na okrajnem sodišču, ki ga ni obsodilo, a primer je romal na okrožno sodišče, ki je odločilo, da je kriv. Moški se je na sodbo pritožil, tako da je o primeru odločalo celo dansko vrhovno sodišče. Tožilci so za moškega zahtevali od tri do pet mesecev zaporne kazni, sodniki so se odločili za štirimesečno.

Dogaja se tudi drugje

A to ni edini tovrstni primer na Danskem, kjer je javnost spomladi močno dvomila o zakonitosti in nujnosti sprejetih vladnih ukrepov. O podobnih incidentih so poročali tudi iz Združenega kraljestva, ZDA in Kanade. Angleški in valižanski policisti so na primer dejali, da vsak teden doživijo kar okoli 200 primerov pljuvanja in kašljanja vanje, ob tem pa kršilci trdijo še, da so okuženi s koronavirusom.