Svojo zbirko želi razstaviti javnosti. Foto: Reuters
Svojo zbirko želi razstaviti javnosti. Foto: Reuters

Lugue živi v Apalitu, ki je v Pampangi, severozahodni provinci Manile, svojo trinadstropno hišo pa je zgradil s posebnim namenom, da vanjo namesti tudi svojo zbirko. Filipinski grafični umetnik se je namreč že od nekdaj rad igral z igračami in jih zbiral, vendar je v nasprotju z drugimi otroki, ki so "svoje igrače raztrgali na koščke", sam na svoje igrače izjemno pazil in jih tudi razstavil na omarice.

Že od svojega 5. leta je tako navdušen nad zbiranjem igrač iz verig restavracij s hitro prehrano, kot so McDonald's, Burger King in filipinska Jollibee. "Svoje prijatelje sem povabil v McDonald's na kosilo in v tistem času mi je uspelo zbrati celoten komplet," je še priznal Lugue, ki navdušenje, ki spremlja pridobitev nove igrače, primerja z božičnim jutrom.

Leta 2014 so ga razglasili za rekorderja, ki ima največjo kolekcijo igračk iz restavracij s hitro prehrano na svetu. Foto: Reuters
Leta 2014 so ga razglasili za rekorderja, ki ima največjo kolekcijo igračk iz restavracij s hitro prehrano na svetu. Foto: Reuters

"Igrača je pripovedovalka zgodb," je dejal in pojasnil, da tako daje bežen vpogled na obdobje, ko jo je dobil, njegovo zgodbo takrat in dogodke, ki so vezani na to pridobitev. Zbiratelju je v življenju uspelo ustvariti gromozansko zbirko. Skoraj pet desetletij po tem, ko je začel zbiranje, ima zdaj 50-letnik okoli 20.000 igračk, ki pa so nagrmadene od tal do stropa v njegovem domu. Lugue je sicer že od leta 2014, ko je njegova zbirka štela "le" 10.000 primerkov, nositelj naziva Guinnessovega rekorda.

V prihodnosti morda tudi odprtje muzeja

Večino njegove zbirke sestavljajo igrače, ki jih je dobil z lastnimi nakupi, nekatere pa so mu podarili prijatelji in družina, sam pa nima občutka, koliko je njegova celotna kolekcija pravzaprav vredna.

"Veliko časa je že minilo, ampak če za igračo lepo skrbiš, bo ohranila svoje prvotno stanje," je še poudaril in dodal, da je ena izmed njegovih najbolj cenjenih zbirateljskih kosov figurica Hetty Spaghetti, maskota verige Jollibee. Leta 1988 mu jo je podarila mama, ki pa njegovo strast izjemno podpira.

Njegove trenutne sanje so, da bi si nekoč njegovo kolekcijo ogledala tudi javnost, razmišlja celo, da bi odprl muzej in tako tudi drugim dal priložnost, da "ponovno obiščejo svoje spomine iz otroštva".