Kaj posluša Robert Friškovec? Foto: Marko Kočevar
Kaj posluša Robert Friškovec? Foto: Marko Kočevar
Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič obvlada klavirske tipke. Foto: Marko Kočevar

Glasba, ki jo človek posluša, zelo veliko pove o njegovi osebnosti in o njegovem značaju, zato bodo gledalci z vizualno razgibanimi oddajami lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način. Tudi znane osebnosti imajo svoje najljubše klasične skladbe, vendar tega ne (iz)vemo, saj medije bolj zanimajo druge podrobnosti njihovega življenja.

Iz sveta znanih Slovencev so ustvarjalci oddaje izbrali šest zanimivih osebnosti različnih poklicev. V ciklu šestih oddaj Moj klasični hit bodo gledalci tako lahko spoznali glasbeni okus predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika in humanitarnega delavca Toma Križnarja, zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca, pesnice, pisateljice, igralke in šansonjerke Svetlane Makarovič in inovatorskega poslovneža Iva Boscarola.

Predsednik Borut Pahor se je s klasično glasbo temeljito spoznal v študentskem obdobju, najbližje pa mu je popularna skladba enega od temeljnih skladateljev baročnega obdobja, ki velja za eno najbolj izvajanih klasičnih del vseh časov.

Tomo Križnar klasične glasbe sprva ni imel rad, v fakultetnem obdobju pa mu je njegov klasični hit pomagal, da je prebrodil ljubezenske težave, ko sta se z dekletom razšla. Upa, da se bodo mladi vrnili h klasični glasbi, ko bodo ugotovili, da jim nekaj manjka in da lahko pri klasičnih mojstrih najdejo navdih.

Ivo Boscarol je ljubitelj glasbe različnih zvrsti, s klasično glasbo se je bolj temeljito srečal v dijaških letih. Ko je služil vojaški rok, je bil zaradi svoje ljubezni do klasične glasbe celo zaprt vojaškem zaporu.

Svetlano Makarovič glasbo spremlja od otroških letih, v otroških letih se je učila igranja na klavir, po njenih besedah usodni trenutek pa je bil ko je bila na koncertu Dubravke Tomšič Srebotnjak, takrat je bila že zaljubljena v klasično glasbo.

Robert Friškovec se je s klasično glasbo prvič srečal v otroštvu. Tako, kot je odraščal, je njegovo sprejemanje klasične glasbe odraščalo z njim. Za svoj hit je izbral glasbo, ki ima zgodbo, ki se vsebinsko povezuje s poklicem, ki ga opravlja kot zaporniški duhovnik.

Darku Đuriću so blizu različne zvrsti glasbe, tudi klasična glasba. Najbolj se mu je vtisnila v spomin glasba, ki je močno povezana z novoletnim dnevom. Najbolj pomembno se mu zdi, da se s pomočjo glasbe lahko odmaknemo od vsakdanjih skrbi.

Odaje bodo na sporedu vsak torek malo pred Odmevi na TV Slovenija. Prvo, v kateri je svoj klasični glasbeni okus predstavil predsednik Pahor, si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.