Brooke Shields si je Lugnerja 'delila' z njegovo ženo Cathy, ki je od bogataša mlajša skoraj 60 let. Foto: Reuters
Brooke Shields si je Lugnerja 'delila' z njegovo ženo Cathy, ki je od bogataša mlajša skoraj 60 let. Foto: Reuters
Operni ples
Dogodek za elito. Foto: Reuters

Če kateremu dogodku lahko rečemo elitni, je to zagotovo dunajski operni ples, ki je v četrtek potekal že 60. Dogodek je vsako leto v četrtek pred pepelnično sredo in privabi več tisoč petičnežev, med njimi je polovica tujcev, ki za vstopnice odštejejo zajeten kup denarja. Najbolj prestižni in iskani so sedeži v ložah v zgornjih vrstah, ki so namenjeni donatorjem in dolgoletnim gostom - v zameno za letni prispevek 36.800 evrov, drugi pa se morajo zadovoljiti s sedeži ob plesišču in za to odšteti okoli 16.000 evrov.

Tokrat brez škandalov
Znameniti Opernball, kot mu rečejo Avstrijci, je še več glamurja dobil tudi po zaslugi razvpitega avstrijskega poslovneža, 84-letnega Richarda Lugnerja, ki vsako leto odšteje mastne denarce, da ga na plesu spremlja kakšno znano žensko ime iz sveta zabave. Tako so ga pod roko v preteklosti že spremljale Nicolette Sheridan, Dita Von Teese, Paris Hilton, Sophia Loren, Kim Kardashian West in lani Elisabetta Canalis, tokrat pa je povabil ameriško igralko, 50-letno Brooke Shields, ki je prišla v večerni obleki s cvetličnim vzorcem. Koliko denarja je odštel za nekaj fotografij z njo, ni znano, verjetno pa je bila njena cena nižja od 250.000 evrov, kolikor jih je za družbo pred leti odštel za Kim Kardashian West.

Shieldsova se je na Dunaju zadržala dva dni in na predvečer plesa podpisovala tudi avtobiografijo There Was A Little Girl: The Real Story of My Mother and Me. Dogajanje na plesu je spremljala le iz lože, saj je Lugner ni povabil na ples. Zakaj? "Nikoli ne plešem s tako visokimi ženskami, to je nevarno zame." Brooke meri 1,83 metra in je bila skoraj za celo glavo višja od svojega gostitelja.

Privabi tudi znane obraze
Med opaznejšimi na Dunaju je bila tudi nekdanja Playboyeva zajčica, danes pa borka za pravice živali Pamela Anderson, ki je tudi ves večer zbranim mahala iz svoje lože, zaradi zdravstvenih težav pa je prihod moral zadnji hip odpovedati legendarni francoski igralec, 80-letni Alain Delon. Med povabljenci je bila tudi vsa avstrijska politična in gospodarska elita, za glasbeni vložek pa sta poskrbela operna pevca Placido Domingo in Olga Peretyatko.

Dogodek je eden najpomembnejših večerov tudi za dunajski in avstrijski turizem na splošno, poteka pa po tradicionalnih pravilih. Operni ples se odpre s plesom deklet v belih baletnih tutujih, sledi pa dunajski valček 180 parov. Vsako leto druga plesna šola pripravi koreografijo. Ta tradicija izvira z dunajskega kongresa, ki je potekal v letih 1814-1815 in so člani takratne opere za voditelje prirejali plesne dogodke.

Utrinke z dunajskega galaplesa si oglejte spodaj.