Menihi iz veje cistercijanov so iz nepasteriziranega mleka izdelovali srednje mehke kolute sira, ki so jih prodajali zgolj restavracijam ali pa tistim, ki so obiskali njihov samostan in njegovo trgovinico.

Restavracije pa so se zaprle že konec oktobra, povpraševanje je tako od začetka pandemije drastično upadlo. "Naša prodaja se je zmanjšala za skoraj 50 odstotkov," je povedal trapist Jean Claude in poudaril, da morajo zalogo nujno razprodati. V samostanu je namreč 19 menihov ostalo z okoli 4000 koluti sira, poroča Guardian.

"Našim 75 kravam smo poskušali pojasniti, da morajo proizvesti manj mleka, a očitno tega niso razumele," se je še pošalil brat, ki je na čelu trženja v samostanu, ki je bil ustanovljen leta 1098 in je v osrčju Burgundije na vzhodu Francije. Trapisti so tako zaradi zaprtja ostali s skoraj tremi tonami sira, zato pa molijo za morebitne kupce.

Minimalno naročilo je 46 evrov

Francoski samostan v opatiji Cîteaux, ki je južno od Dijona, je tako zagnal izredno spletno prodajo, z namenom, da se znebijo več tisoč sirov, ki samevajo v kleti in zaman čakajo na kupce. Menihi so se povezali z Divine Box, spletno platformo, ki prodaja izdelke, izdelane v francoskih in drugih opatijah.

Njihov cilj je do torka prodati vsaj tono sira, ki je sicer lani na mednarodnem tekmovanju hrane in pijače v Lyonu osvojil srebrno medaljo. Najmanjše naročilo sta dva koluta po 23 evrov, to pa ne vključuje poštnine. Trenutno naj bi bilo naročenih že 700 kilogramov. "Uspelo nam bo," je še upajoče povedal Jean-Claude.