Trump ob morebitni izvolitvi med drugim obljublja tudi učinkovitejšo zunanjo politiko ZDA. Foto: Reuters
Trump ob morebitni izvolitvi med drugim obljublja tudi učinkovitejšo zunanjo politiko ZDA. Foto: Reuters

"Z velikim zanimanjem spremljamo predvolilno dogajanje v vaši državi. Všeč nam je vaš volilni program in všeč ste nam vi kot izjemna oseba," je v odprtem pismu Trumpu, ki ga je objavil tudi na spletni strani mesta, zapisal župan Jalte Andrej Rostenko. "Po vaši zmagi na volitvah nameravate vzpostaviti prijateljske odnose s predsednikom Putinom - in to je odlična odločitev."

Rostenko meni, da je Trumpov pristop do zunanje politike zelo podoben ruskemu, kar označuje kot pozitivno. "Želite biti prijatelj s Kitajsko in mi si želimo isto. Podpirate ruska prizadevanja pri boju proti mednarodnemu terorizmu - tudi mi. Veliko imamo skupnega in to je odličen izgovor za srečanje," je zapisal župan v pismu, ki ga povzema RT.

Rostenko je Trumpa še spomnil, da je Jalta tudi edino mesto v ruski federaciji, ki ima ulico poimenovano po ameriškem predsedniku - gre seveda za Ulico Franklina Roosevelta, eno izmed ključnih štirih figur na zgodovinski jaltski konferenci leta 1945, ko se je določala nova delitev sveta. Župan je newyorškemu nepremičninskemu mogotcu zaželel zmago in namignil, da bi "nekega dne Jalta morda lahko dobila še eno ulico, poimenovano po ameriškem voditelju, zaslužnem za neprecenljiv prispevek k izboljšanju odnosov med našima dvema narodoma".

Trump hvali rusko posredovanje
69-letni Trump je ta teden, ko Washington stopnjuje kritike ruskih zračnih napadov v Siriji, rusko vojaško operacijo pohvalil, češ da Moskva Islamski državi (IS) "praši zadnjico z bombardiranji", saj da si želi predsednik Putin preprečiti, da bi se terorizem razširil še v Rusijo. Trump je ob tem tudi kritiziral ameriško bližnjevzhodno politiko kot popolnoma neuspešno, ki je v Iraku in Libiji privedla do "popolnega kaosa".
"Če pogledate Libijo, poglejte, kaj smo storili tam - kaos. Če pogledate Sadama Huseina z Irakom, poglejte, kaj smo storili tam - kaos. S Sirijo bo enako," je izjavil Trump prejšnji mesec v oddaji Meet the Press.

Trump, ki se je nepričakovano naglo povzpel v anketah javnega mnenja in je bil še do pred kratkim celo vodilni od vseh kandidatov, po zadnji anketi sicer malce izgublja zagon. Svojeglavemu milijonarju verjetno ne koristi, da ga niti lastna stranka ne podpira ravno z največjim navdušenjem.