Trump zagona še kar ne izgublja - čeprav v svoji kampanji vsakotedensko užali nov volilni segment. Foto: Reuters
Trump zagona še kar ne izgublja - čeprav v svoji kampanji vsakotedensko užali nov volilni segment. Foto: Reuters
Hillary Clinton se je tokrat kampanje lotila z bolj osebnim pristopom - a ne pomaga. Foto: Reuters
Za zdaj eno večjih presenečenj je prav gotovo Bernie Sanders, senator iz Vermonta, ki zagovarja socialne vrednote. Foto: Reuters

Vprašanje je na mestu, saj ne samo, da se je republikanski adut Donald Trump s populizmom in brez vsakršne samocenzure zdaj po zadnjih anketah povzpel na sam vrh predsedniških pretendentov, Clintonovo, ki je še lani veljala za gladko favoritko za 2016, zdaj po levi prehiteva še relativno obskurni demokratski senator Bernie Sanders.

Kot izpostavlja v omenjenem članku Washington Post, je Clintonova tokrat storila vse, da bi postregla s še boljšo kampanjo kot leta 2008, ko jo je v srditem boju za demokratsko nominacijo ugnal Barack Obama. Najela je najboljše svetovalce, skušala je navezati osebni stik z volivci, ne pa zgolj igrati na karto imena, a po nekaj mesecih dejavne kampanje mora nekdanja prva dama še vedno odgovarjati na vprašanja glede svoje elektronske pošte, ko je prek zasebnega strežnika pošiljala zaupno pošto.

Ankete kažejo, da ji podpora vztrajno pada, aktualni podpredsednik Joe Biden možnosti kandidature ne zavrača, v medijih občasno celo ponovno zaokroži ime Ala Gora, senator iz Vermonta Bernie Sanders, samooklicani demokratični socialist, ki se zgleduje po politiki skandinavskih socialdemokratskih strank, pa je v nekaterih ključnih državah po anketah že pred Clintonovo. Potem ko je bila julija slika še povsem obratna, je Sanders po anketi NBC-ja v New Hampshiru zdaj prvič prevzel vodstvo pred Clintonovo z 41 proti 32 odstotkom, čeprav na nacionalni ravni še vedno zaostaja za Clintonovo.

Užalil vsa volilna telesa
A kar je za nekdanjo državno sekretarko najhuje - po zadnji anketi SurveyUSA bi v hipotetičnem dvoboju Trump, "populistični, napihnjeni klovn", ki vodi politiko posploševanja, pavšalnih in nepreverjenih izjav, kot ga odpravljajo številni, veteranko Clintonovo premagal s 45 proti 40 odstotkom. Še presenetljiveje, Trumpa, ki je do zdaj v kampanji užalil že praktično vsa ključna volilna telesa, podpira kar 25 odstotkov temnopoltih volivcev, ki tradicionalno prinašajo glasove demokratskim kandidatom.

67-letna Clintonova, ki upa, da se bo vpisala v zgodovino kot prva ameriška predsednica, pa Trumpov nepričakovani vzpon komentira zgolj kot "nesrečen razvoj dogodkov". Nekdanja prva dama je sicer Trumpa na zborovanju v New Hampshiru, še eni ključnih držav, kjer bodo strankarske kandidate februarja volili med prvimi, prvič malce bolj kritizirala. Obregnila se je ob njegov odnos do žensk in menila, da bi jih lahko malo manj oboževal in malo bolj spoštoval.

Trump je takoj ustrelil nazaj in prek Twitterja opozoril, da je imela Clintonova za blatenje njegovega imena na voljo največji teleprompter, kar jih je videl, ter pribil, da je sama skupaj z Jebom Bushem v žepu lobistov, sam pa za kampanjo troši lasten denar.

Republikanci v strahu pred Trumpom
Trump se sicer rad prepira z vsemi, še najbolj pa z republikanci, ki jih je strah prihodnosti stranke z njim na čelu. Precej neprecedenčno je, da se republikanci skoraj otepajo edinega kandidata, za katerega se zdi, da jim po dveh Obamovih mandatih lahko končno vrne predsedniški stolček.

Konservativna organizacija Klub za rast je celo začela iskati bogate donatorje za kampanjo proti njemu, Trump pa jih je napadel, da to delajo, ker od njega niso dobili nič denarja.

Številni republikanci tudi dvomijo o Trumpovi "republikanskosti", saj nekatera njegova stališča močno odstopajo od ustaljenih konservativnih, denimo pravica do splava. Trump je tudi zaradi takih pomislekov konec preteklega tedna podpisal izjavo, da bo ostal republikanec in se v primeru poraza ne bo podal med neodvisne, ampak bo podprl zmagovalca med republikanci.

Trumpovega vzpona zdaj ne more prezreti nihče. Če je ob napovedi kandidature sredi junija še krepko zaostajal za demokratskimi kandidati, bi newyorški finančni mogotec po zadnjih anketah zdaj Sandersa ugnal s 44 proti 40 odstotki, Bidna pa s 44 proti 42 odstotki.

Zadnja anketa televizije NBC Trumpu daje 29 odstotkov republikanskih glasov v Iowi in 28 odstotkov v New Hampshiru. V Iowi mu sledi temnopolti zdravnik Ben Carson z 22 odstotki, v New Hampshiru pa guverner Ohia John Kasich z 12 odstotki. Jeb Bush, zgodnji republikanski favorit, ima le še osem odstotkov podpore, julija pa jih je imel 14.