Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je preslišal vprašanje, kako bo reforma koristila njemu. Foto: Reuters
Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je preslišal vprašanje, kako bo reforma koristila njemu. Foto: Reuters

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Trump zagotavlja, da bo za vse, ki zaslužijo do 25.000 dolarjev na leto kot fizične osebe ali do 50.000 dolarjev na leto za gospodinjstva, zvezne davke na dohodek odpravil. To pomeni, da polovica Američanov ne bi plačala nič. Trump pri tem ni omenil, da skoraj polovica Američanov (40 odstotkov) že danes ne plača nobenega davka.

Nižanje davka za bogataše
Davčno stopnjo za najbogatejše, ki je trenutno pri 39,6 odstotka dohodka, bi znižal na 25 odstotkov, davčno stopnjo za podjetja pa s 35 na 15 odstotkov. Trump predlaga tudi popolno odpravo davka na dedovanje. Trump je vztrajal, da ni populist in da bo njegova reforma spodbudila takšno gospodarsko rast, kot je svet še ni videl.

Vztrajal je, da je reforma uperjena proti najbogatejšim, kot so upravitelji hedge skladov, ki izkoriščajo davčne luknje oziroma plačujejo davek po nižji stopnji, ker ne prijavljajo dohodka, ampak plačujejo davek na dobiček, kjer je stopnja nižja. Ohranil bo olajšavo na hipotekarne obresti in za dobrodelna nakazila. To sta olajšavi, ki ju reveži sicer ne potrebujejo, saj nimajo hiš in denarja za dobrodelna nakazila.

Izogibanje vprašanjem
Na novinarski konferenci, kjer je oznanil načrt, se je Trump izogibal natančnemu odgovoru na vprašanje, katere davčne luknje namerava zakrpati, da bo lahko povečal porabo za vojsko in hkrati ohranil zvezni pokojninski sistem. Prav tako je gladko prezrl vprašanja o tem, kako bo reforma koristila njemu. Dejal je le, da se je vedno na vso moč trudil, da plača čim manj davka.