Televizija CNN, ki je prenašala maratonsko soočenje desetih kandidatov in kandidatke Carly Fiorina, je po soočenju povprašala za mnenje skupino republikanskih volivcev in vsi so se strinjali, da je bilo tokrat veliko več resne izmenjave mnenj. Foto: Reuters
Televizija CNN, ki je prenašala maratonsko soočenje desetih kandidatov in kandidatke Carly Fiorina, je po soočenju povprašala za mnenje skupino republikanskih volivcev in vsi so se strinjali, da je bilo tokrat veliko več resne izmenjave mnenj. Foto: Reuters
false
Dolgo, kar tri ure trajajoče drugo soočenje predsedniških kandidatov republikanske stranke v predsedniški knjižnici Ronalda Reagana v Kaliforniji se je končalo brez jasnega zmagovalca ali poraženca, v nasprotju s prvim pa ni bilo povsem v znamenju vodilnega kandidata Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Vsi skupaj so zagotovili, da bodo odvzeli denar organizaciji, ki skrbi za žensko zdravje in pomaga pri splavu Načrtovano starševstvo. Prisegali so na pravico do orožja in večje pravice zveznih držav v odnosu do zvezne vlade.

Prav tako pa so bili izjemno kritični do ameriškega predsednika Baracka Obame zaradi položaja, v katerem je danes Sirija, in zaradi vzpona Islamske države (IS), čeprav je Trump spomnil, da se je vse začelo leta 2003 z invazijo na Irak, ki jo je začel George W. Bush mlajši.

Zaradi W. Busha ZDA varnejše
Nekdanji guverner Floride Jeb Bush je odvrnil, da so ZDA zaradi njegovega brata (Georgea W. Busha) danes varnejše, kar pa Trumpa ni prepričalo. Bush in Trump sta se večkrat verbalno spopadla, pri čemer guverner milijarderju ni bil kos, dokler ga ta ni obtožil, da ga je skušal podkupiti za legalizacijo igralniške industrije na Floridi. Trump je dejal, da si Bush izmišljuje, vendar ni vztrajal.

Guverner New Jerseyja Chris Christie je trdil, da je treba takoj napasti vsakogar, ki napade Ameriko, in zagotovil, da se ne bo nikoli pogajal s sovražniki ZDA in Izraela, kot je Iran. Zdravnik Ben Carson, ki se je v anketah približal Trumpu, je bil umirjen, vendar je med republikanci s svojim poudarjanjem razuma in logike pred odločitvami za vojno izzvenel v prazno.

Senator iz Kentuckyja Rand Paul pa je vztrajal, da ameriški vojaški posegi v tujini naredijo več škode kot koristi, a je ostal s svojim stališčem osamljen. Najagresivnejši je bil senator s Floride Marco Rubio, sicer pa so vsi kandidati zagotavljali, da bodo povrnili ugled ZDA z odločnostjo.

Čudovit obraz in politika
Sicer pa je Trumpa utišala tudi nekdanja direktorica Hewletta-Packarda Carly Fiorina, ko je dobila priložnost za odgovor na njegovo namigovanje, da je pregrda za predsednico. Dejala je le, da so ga vse Američanke dovolj dobro slišale. Trump je ob tem ni napadel, ampak ji je povedal, da ima čudovit obraz, Fiorinin izraz pa je ostal leden. Fiorina in nekdanji guverner Wisconsina Scott Walker sta Trumpa spomnila, da je spravil na boben štiri projekte. Menila sta, da bo naredil enako z gospodarstvom ZDA, Rand Paul pa je dejal, da Trumpu ne bi zaupal ameriških jedrskih zalog, ker je preveč nadut. Trump mu je odvrnil, da njegovega obraza doslej ni kritiziral, čeprav je veliko za kritizirati.

Trump je med drugim dejal, da bi lahko bogatašem, kot je sam, odvzeli pravico do zvezne pokojnine. Vztrajal je, da je treba zvišati davke za upravitelje hedge skladov in da enotna davčna stopnja ne bi bila poštena do srednjega razreda. Bogataši bi morali plačati več.

Kresanje mnenj
Med soočenjem je prišlo tudi do odmevnega spopada glede legalizacije marihuane, kjer je Rand Paul Jeba Busha obtožil hinavščine. Guverner je javno priznal, da je v mladosti kadil marihuano, Paul pa ga je spomnil, da ni končal v zaporu, ker je iz privilegirane družine. Nato sta se spopadla Paul kot zagovornik legalizacije marihuane in Christie, ki bi preganjal uživalce tudi v državah, kot je Kolorado, kjer je marihuana legalizirana.

Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je branil občinsko uradnico iz Kentuckyja, ki noče izdajati poročnih dovoljenj homoseksualcem, in razlagal, da je versko prepričanje pomembnejše od odločitev vrhovnih sodnikov, torej ustave ZDA, ki jo sodišče uveljavlja.

Kandidati so se strinjali, da imajo ZDA velik problem z nezakonitim priseljevanjem, vendar so se ločili med seboj glede ukrepov. Trump bi gradil zid in izgnal 12 milijonov ljudi, večina drugih pa je ob poudarjanju boljšega zavarovanja meje vztrajala, da je to nemogoče.