Orgle so iz Švice. Foto: Televizija Slovenija
Orgle so iz Švice. Foto: Televizija Slovenija

Švicarska koncertna dvorana Tonhalle se je, štiri leta po oddaji prijave na razpis za dodelitev orgel iz Züricha, odločila, da jih bo podarila koprski stolnici. Tako je Slovenija dobila največje cerkvene orgle oziroma druge največje orgle v državi – večje so samo tiste v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Orgle, ki jih sestavlja 5520 piščali in tehtajo 16 ton, se že postavljajo in so skoraj nared, strokovnjaki pa se bodo do oktobra posvečali predvsem njihovemu zvoku. "Sprva so bile postavljene za dvorano, ki ima svojo akustiko, zdaj pa jih bo treba intonirati za to cerkev," je pojasnil Martin Šuštar iz komisije za orgle Škofije Koper in dodal, da ima ta popolnoma drugačne zvočne lastnosti.

V koprski stolnici kmalu največje cerkvene orgle pri nas

Projekt so podražila arheološka dela

Nova koncertna sakralna glasba s spremljavo orgel sicer že nastaja, izvedli so namreč tudi poseben natečaj. Orgle bodo zadonele predvidoma jeseni, takrat bo mogoče slišati tudi nove skladbe, sledili pa bodo številni koncerti..

Čeprav je orgle župnija dobila v dar, stroški ne bodo majhni. Projekt so precej podražila arheološka dela, tako pa bo sama postavitev odra in ogromnega glasbila stala okoli 650.000 evrov. Župnija je nekaj denarja že privarčevala, upa pa na finančno podporo široke javnosti. "Te orgle ne bodo samo za cerkev in bogoslužje, ampak za vse," je poudaril Primož Krečič, stolni župnik, in dodal, da bodo povezale ljudi, narode in religije.