S pomočjo umetne inteligence aplikacija ugotovi, ali se mačka dobro počuti. Foto: Reuters
S pomočjo umetne inteligence aplikacija ugotovi, ali se mačka dobro počuti. Foto: Reuters

Skrbniki svoje domače ljubljenčke radi fotografirajo, tudi mačji lastniki niso izjema. Navdušenci nad ustvarjanjem fotografij pa so dobili še dodatni razlog za uporabo svojega pametnega telefona.

Liz Ruelle meni, da bi orodje lahko pomagalo mladim veterinarjem. Foto: Reuters
Liz Ruelle meni, da bi orodje lahko pomagalo mladim veterinarjem. Foto: Reuters

V kanadskem Calgaryju je tehnološko podjetje Slyvester.ai, ki se ukvarja z zdravjem živali, razvilo posebno aplikacijo, poimenovalo jo je Tably. Ta kamere telefona ne uporabi zgolj za fotografiranje mačke, ampak lastniku sporoči, ali je kosmatinka v bolečinah. Informacija o sreči in počutju mačke seveda lahko izjemno pomaga.

"Napravo smo uspeli izuriti s pomočjo učenja naprave in serije fotografij," je povedala Miche Priest, ena izmed glavnih investitork v podjetje. Aplikacija deluje s pomočjo umetne inteligence, za prepoznavanje neugodja in vznemirjenja pa se osredotoči na položaj ušes in glave, oženje očes, napetost gobčka in spremembo brčic. Študija iz leta 2019 je namreč ugotovila, da je tako imenovana mačja lestvica grimas veljavno in zanesljivo orodje za oceno akutne bolečine pri mačkah.

Aplikacija je uporabna, vendar morajo biti mačji lastniki pozorni na celotno telo

Miche Priest je ena izmed glavnih v podjetju. Foto: Reuters
Miche Priest je ena izmed glavnih v podjetju. Foto: Reuters

"Za nove veterinarje, ki so ravnokar diplomirali in morda niso imeli veliko izkušenj, je lahko zelo težko in zahtevno izvedeti, ali je bolnik v bolečinah," je dejala Liz Ruelle iz mačje klinike Wild Rose, kjer so razvijalci algoritem usposabljali, in poudarila, da bi mobilno orodje lahko pomagalo tudi mladim veterinarjem.

Mobilna aplikacija, ki se torej vzorcev uči iz fotografij mačjega obraza, je lahko izjemno uporabna, lastniki pa morajo za namige o dobrem počutju domačega ljubljenčka vseeno opazovati njegovo celotno telo – to vključuje tudi rep. "Rep mačke, ki je zaskrbljena ali prestrašena, bo zelo napet, držala ga bo tesno ob sebi," je razložila Alice Potter iz britanske dobrodelne organizacije za živali RSPCA in poudarila, da morajo biti mačji skrbniki pozorni tudi na preostalo vedenje, kot je hranjenje, pitje, uporabljanje stranišča in spanje.