Klasične nagrobne sveče vse bolj nadomeščajo virtualne. Foto: BoBo
Klasične nagrobne sveče vse bolj nadomeščajo virtualne. Foto: BoBo

Prižig virtualnih sveč je mogoč na več spletnih straneh. Na spletni strani ljubljanskega Javnega podjetja Žale lahko obiskovalci do virtualnega prižiga sveč dostopajo prek spletnega iskalnika posameznih grobov. Posebne statistike o prižigu virtualnih sveč pa ne vodijo, so pojasnili.

Prižig virtualnih sveč na spletni strani od 17. aprila lani omogoča tudi Pogrebno podjetje Maribor. V letu dni je bilo prižganih 2732 virtualnih sveč za 798 pokojnikov.

Na spletni strani svecamanj.si, ki je bila pred leti vzpostavljena s podporo ministrstva za okolje in prostor, je bilo do zdaj prižganih dobrih 43.500 virtualnih sveč.

Na spletni strani osmrtnice.si, kjer so objavljene osmrtnice iz celotne Slovenije, navajajo, da je dnevno objavljenih več kot 3500 virtualnih sveč, lani pa je bilo skupno na tej spletni strani prižganih dobrih 285.000 virtualnih sveč in položenih več kot 136.000 virtualnih cvetov.

Epidemija je omejila možnost navzočnosti na pogrebih. Foto: BoBo
Epidemija je omejila možnost navzočnosti na pogrebih. Foto: BoBo

Koroški rekorderji

Je pa bila na spletni strani Pogrebne službe Barbara, ki pod okriljem Javnega komunalnega podjetja (JKP) Log upravlja pokopališče za občini Prevalje in Ravne na Koroškem, pred dnevi prižgana milijonta virtualna sveča, kar je po njihovih navedbah glede na dostopne podatke največ v Sloveniji.

Pri JKP Log, ki prek svoje pogrebne službe upravlja v slovenskem merilu srednje veliko pokopališče Barbara na Prevaljah, so spletno stran za prižig virtualnih sveč vzpostavili pred tremi leti in štirimi meseci. Tak način slovesa in izrečenega sožalja se je v epidemiji še okrepil, obisk spletne strani je trenutno izjemen, je za STA povedala direktorica Marjetica Tasič Bukovec. Naštejejo tudi do okoli 7000 obiskov spletne strani na dan.

Po mnenju direktorice bi bil razlog za naraščanje števila prižganih virtualnih sveč lahko tudi ta, da se ljudje selijo drugam in nimajo časa za obisk pokopališč ter se na takšen način spomnijo na pokojne. Med drugim opažajo, da virtualne sveče prižigajo tudi ljudje, ki živijo v tujini.

Milijonta virtualna sveča je bila na spletni strani Pogrebne službe Barbara prižgana 4. aprila ob 10.15, od takrat je bilo tam dodatno prižganih še več kot 18.000 virtualnih sveč.

Čeprav je prižig virtualne sveče hkrati tudi prijaznejši do okolja kot klasična sveča na grobu, pa v JKP Log ugotavljajo, da je na pokopališču Barbara še vedno tudi veliko običajnih plastičnih sveč, še posebej ob dnevu spomina na mrtve, 1. novembra.