Mount Recyclemore. Foto: Reuters
Mount Recyclemore. Foto: Reuters

Rush je dejal, da je z nenavadno umetnino skušal opozoriti na to, koliko električnih naprav odvržemo in kako se kopičijo v naravi. "Upam, da sem s tem izdelkom vsaj enega človeka prepričal, da bo kakšen aparat v prihodnje recikliral ali ponovno uporabil. Nujno za svet je, da začnemo vse te naprave popravljati, ko se pokvarijo, ne pa takoj kupiti nove. Moramo jih uporabljati dlje, sicer nas bodo ti odpadki zasuli," je dejal v pogovoru za BBC.

Sorodna novica Biden ob začetku evropske turneje s sporočilom Rusiji: Ne iščemo konflikta

"Spomenik" je postavil na lokacijo nasproti hotela Carbis Bay, v katerem bo od petka potekalo srečanje voditeljev gospodarsko najnaprednejših držav sveta. "Upam, da ga bo vsaj kdo izmed njih opazil in se odločil, da je res treba ukrepati. Želim jim sporočiti samo nekaj: pogovarjajte se in uredite to zmešnjavo," je dodal Rush.

Sodeč po poročilu Združenih narodov smo na svetu v letu 2019 zavrgli več kot 53 milijonov ton elektronskih naprav, kar je za devet milijonov ton več kot leta 2014.

Če niste prepoznali "glavnih vlog" v Mount Recyclemoru sedem voditeljev, upodobljenih iz odpadnih aparatov, je: britanski premier Boris Johnson, japonski premier Jošihide Suga, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi, kanadski premier Justin Trudeau, nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Joe Biden.