Pisanje na roko je danes za nekatere že pravi fizični napor. Foto: BoBo
Pisanje na roko je danes za nekatere že pravi fizični napor. Foto: BoBo

Raziskave kažejo, pravijo v družbi za grafologijo Grafologika, da možgani bolje delujejo pri pisanju na roko kot na računalnik, saj se informacija v spominu ohranja dalj časa, pisanje na roko pa pri ljudeh spodbudi tudi več kreativnih zamisli.

Uporaba računalnikov je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, zato želijo v Grafologiki tako mlade kot stare spodbuditi k pisanju na roko in do njega znova vzpostaviti pozitiven odnos z različnimi dejavnostmi v šolah, na univerzah za tretje življenjsko obdobje, v podjetjih in medijih.

Pisanje na roko - fizični napor?
Ustanoviteljica Grafologike Marijana Jazbec je ob mednarodnem dnevu poudarila, da lastnoročno pisanje danes za marsikoga predstavlja že pravi fizični napor, a je to spretnost nujno ohranjati že zaradi njene edinstvenosti: "Dejstvo je, da je pisava vsakega človeka neponovljiva. Nihče ne piše tako kot vi. Menim, da bi bilo škoda, če ne bi ohranjali te spretnosti, ki smo se je naučili - še posebej, ker z njo izražamo svojo izvirnost in posebnost."

Ob mednarodnem dnevu je stekla tudi akcija #Radpisemzroko, ki se ji lahko pridružite tako, da na brezčrten list papirja s pisanimi črkami napišete kratko besedilo in se spodaj podpišete. Besedilo nato fotografirajte in fotografijo objavite na družbenem omrežju Facebook, poleg fotografije pa svojim prijateljem priporočite, da storijo enako.