Upa, da bo delo kraljici všeč. Foto: EPA
Upa, da bo delo kraljici všeč. Foto: EPA

Zahvali za 70-letno služenje javnosti kraljice Elizabeta II. se je pridružil tudi umetniški robot Ai-Da, ki lahko ustvarja slike, risbe in skulpture. Človeku izjemno podobna umetna inteligenca je narisala barvit portret monarhinje, ki naj bi odražal različne vidike tehnoloških sprememb, ki so se zgodile v času njenega vladanja.

Umetniški proces večdimenzionalnega dela, naslovljenega Algorithm Queen (Algoritmična kraljica), je potekal s pomočjo kamer, ki jih ima Ai-Da v svojih očeh. Sodelovanje računalniškega spomina, nabora različnih edinstvenih algoritmov in robotske roke, lahko digitalne formacije pretvori v fizične umetnine – tako je izpod rok robota tudi nastal prvi portret britanske kraljice. Ta bo pozneje v tem letu tudi javno razstavljen, poroča BBC.

Ai-Da, poimenovana po matematičarki in znanstvenci Adi Lovelace, se s pomočjo posebnega jezikovnega modela lahko tudi pogovarja, tako pa je britanski monarhinji tudi sama namenila nekaj besed. "Njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II. bi se rada zahvalila za njeno predanost. Je izjemna, pogumna ženska, ki je popolnoma predana javnemu služenju," je dejal robot, ki je sicer na letošnjem beneškem bienalu že imel svojo samostojno razstavo, in dodal, da je vladarica "neverjetno človeško bitje", želi pa ji vesel platinasti jubilej.

"Srečni smo, da je robot Ai-Da ustvaril zgodovino tik pred platinastim jubilejem. Kraljica je bila stabilna in močna voditeljica v času izrednih sprememb in razvoja v zgodovini," je poudaril Aidan Meller, ki je Ai-Do zasnoval leta 2019. Ustvarjalec je tudi vesel, da si ljudje ob tem umetniškem delu lahko vzamejo čas, da razmislijo o tem, kaj vse se je spremenilo med vladaričinim življenjem. Ai-Da, ki sicer nima čustev, lahko pa se jo nauči prepoznavati obrazne izraze, je tako znak, kako daleč so stvari prišle.