Sadja večino časa ne zmečka. Foto: Reuters
Sadja večino časa ne zmečka. Foto: Reuters

Roboti na Japonskem načeloma že izvajajo preprostejše naloge v tovarnah ali pri dostavi hrane. Raziskovalci pa so pred kratkim razkrili robota, ki je sposoben izvesti na prvi pogled, za človeka, preprosto nalogo – olupiti banano, ne da bi dejansko zmečkal sadje.

Tovrstno "občutljivo" dejanje je za stroje namreč izjemno zahtevno. Robot z dvema rokama je trenutno uspešen le v 57 odstotkih primerov, da olupi sadje, pa potrebuje okoli tri minute. Ta dosežek mu je uspel s 13 urami učenja po principu globokega posnemanja. To je proces, v okviru katerega so raziskovalci Hičeol Kim, Jošijuki Ohmura in Jasuo Kunijoši z Univerze v Tokiu dejanje lupljenja banane pokazali večstokrat, tako pa zagotovili dovolj podatkov, da se je robot dejanja dejansko naučil in ga bil sposoben posnemati.

Zmožnost strojev, da opravijo tako natančno opravilo, nakazuje na prihodnost, v kateri se bodo ti lahko lotili natančnejših, a preprostih postopkov, kot je na primer premikanje kovinskih delcev ali dostavljanje kave.

V tem duhu bodo s tovrstnimi metodami učenja izvajali še nadaljnje poskuse urjenja robotov z namenom, da bi lahko izvajali raznolike "človeške" naloge. Upajo, da bodo bolje izučeni roboti lahko zmanjšali pomanjkanje delovne sile na Japonskem, predvsem v tovarnah, ki so v veliki meri odvisne od človeškega dela.