Izdelovanje remenk

V Motovilcih na Goričkem že dolgo izdelujejo remenke, katerih začetnik je bil Herman Rajsar – prvo je izdelal davnega leta 1954. Pred leti je v dar prav posebno dobil tudi Tine Fujs Perša, izdelala jo je soseda Bernardka Merklin. "Ta je bila povod, da me je to začelo zanimati. Zelo lepe remenke izdeluje in navdušen sem bil," je za TV Slovenija dejal študent veterine, ki se je pred tremi leti praskanja lotil tudi sam.

"Prvo leto ljudje še niso vedeli, da jih delam, zato sem začel stvaritve objavljati na družbena omrežja," je delil in dodal, da so se naročila zatem začela vrstiti. Že prvo leto jih je naredil približno 100 različnih barv in velikosti.

Riše na pamet, ne da bi prej na jajce izrisal podobo, ki jo bo izpraskal, izjema je bila le Marija, ki jo je delal po podobi iz tamkajšnje župnijske cerkve. Drobno in natančno delo je seveda zamudno in terja svoj čas. Zanje porabi eno uro, lahko pa tudi več dni, odvisno od zahtevnosti.

"Ponosen sem na to, da poskušamo ohraniti to vaško tradicijo," je še poudaril Fujs Perša, ki si z izdelovanjem okrasnih remenk čas krajša tudi med študijem v Ljubljani.