Stenice se lahko zaredijo v vzmetnicah, oblekah in prtljagi. Foto: AP
Stenice se lahko zaredijo v vzmetnicah, oblekah in prtljagi. Foto: AP

Ministrstvo je zapisalo, da so bili plakati, ki so bili nalepljeni pred več stanovanjskimi hišami v središču prestolnice in so bili opremljeni z lažnimi logotipi ministrstva in mesta Atene, "popolna laž". Sporočila na plakatih so bila napisana v pomanjkljivi angleščini in naslovljena na "drage obiskovalce". Na njih je pisalo, da so oblasti odredile evakuacijo iz zasebnih namestitev za kratkotrajni namen, da bi "zaščitile javno zdravje stalnih grških najemnikov".

Stenice so največji preplah jeseni povzročile v Parizu. Foto: EPA
Stenice so največji preplah jeseni povzročile v Parizu. Foto: EPA

Ob tem so kot razlog navedli pojav stenic in tujcem zagrozili z globo v višini 500 evrov, če ne bodo zapustili najetega stanovanja.

Ministrstvo je opozorilo, da "nihče ne sme ustrahovati in dezinformirati javnosti" o vprašanjih javnega zdravja.

Vse višje cene najemnin

Atene se, podobno kot druge evropske prestolnice, spopadajo s pomanjkanjem bivalnih enot in z vse višjimi cenami najemnin, razlog za to pa tiči tudi v kratkotrajnem oddajanju stanovanj v najem predvsem tujim turistom. Zaradi tega so se namreč zvišali tudi cene in stroški za domače najemnike. Mnogi so bili zato izrinjeni in stanovanjskih sosesk v središču mesta. Vrednost nepremičnin v Grčiji se povečuje tudi zaradi programa "zlati vizum", ki omogoča bivanje v državi tujim nepremičninskim vlagateljem, piše Guardian.

Turizem ostaja glavno gonilo grškega gospodarstva, oblasti pa pričakujejo, da bo leto 2023 po številu tujih gostov v državo rekordno.

Grčija ni imela težav s stenicami, ki so nedavno predvsem v Franciji povzročile velik preplah, potem ko je več turistov objavilo fotografije in videoposnetke teh zajedavcev s pariškega lokalnega prometa, hitrih vlakov in letališča Charles de Gaulle.