Majhna bitja, katerih ugrizi močno srbijo. A za paniko ni nobenega razloga, potrebna je zgolj previdnost. Foto: Shutterstock
Majhna bitja, katerih ugrizi močno srbijo. A za paniko ni nobenega razloga, potrebna je zgolj previdnost. Foto: Shutterstock

Posteljne stenice, majhne žuželke, ki jih najdemo v oblazinjenem pohištvu, posteljah, na pohištvu, pa tudi v okvirjih električnih stikal in še kje, zadnje tedne razburjajo predvsem prebivalce in obiskovalce v Franciji in Združenem kraljestvu, kjer jih po trditvah medijev in uporabnikov družbenih omrežij mrgoli predvsem v javnem prevozu, pa tudi v zasebnih prostorih, kot so na primer stanovanja, ki jih turistom oddajajo prek priljubljenih spletnih platform.

Poročila o opažanjih malih žuželk so se tako hitro in tako močno razširila, da se je bila primorana oglasiti tudi politika, ki zatrjuje, da razmere spremlja in da je pripravljena ukrepati, vendar za zdaj kaže, da razmere niso tako resne, kot se poroča.

Minister za prevoz Clément Beaune je tako prejšnji teden dejal, da od skoraj 50 domnevnih opažanj stenic na vlakih in podzemni železnici ni bil potrjen niti eden. "Težavo je treba vzeti zelo resno, ampak brez histerije," je opozoril in dodal: "Nobenega porasta stenic na javnih prevoznih sredstvih ni. Nobenega porasta primerov ni, nobene psihoze, nobene potrebe po živčnosti. Problematiko jemljemo resno in vsak prijavljen primer preverimo, a nobena prijava glede stenic na pariškem metroju in vlakih se ni potrdila kot resnična. Vse upravljavce pa sem pozval, da objavijo statistiko o prijavljenih in potrjenih primerih."

A stenice niso nov pojav, spominjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Te od enega do sedmih milimetrov velike rumeno-rjave žuželke, ki jih kljub majhnosti lahko vidimo tudi s prostim očesom, so na svetu že več tisoč let, človeštvo pa z njimi sobiva že od nekdaj.

Kaj so posteljne stenice?

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so žuželke, velike približno 1–7 milimetrov, so rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave barve). Po svetu so razširjene v zmerno toplih in tropskih območjih. Hranijo se s krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Nimajo kril, so ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj.

vir: NIJZ

Čeprav niso strupene, pa je njihov ugriz lahko precej neprijeten. Najpogosteje se na mestu, kjer človeka ugrizne stenica, pojavi srbeča rdeča izboklinica, srbeči izpuščaji pa navadno izginejo šele po enem ali dveh tednih. Stenice so nočne živali, s krvjo se navadno hranijo, ko ljudje spimo, zato se ugrizi običajno pojavljajo na predelih telesa, ki so jim lažje dostopni, torej po obrazu, na vratu, rokah, ramenih ipd.

Bolj kot sam ugriz stenice je lahko nevarno praskanje, ki mu sledi – zaradi njega se lahko namreč vbodeno mesto okuži z različnimi bakterijami. Precej redko se lahko pojavijo alergijske reakcije na ugriz stenice, kot je na primer alergijska reakcija s koprivnico (vnetje in oteklina kože) na mestu ugriza, ki se v naslednjih dneh razvije v bolj razširjen mehurjast izpuščaj (izbokline, napolnjene s tekočino). "Izjemno redko se pojavi astma kot sistemski tip alergijske reakcije, ki jo povzročijo ugrizi posteljnih stenic. Lahko jo spremlja tudi bolj razširjena koprivnica in anafilaksija (huda in včasih smrtna reakcija na alergen, ki povzroči težave pri dihanju, nizek krvni tlak in, če je ne zdravimo, šok)," še pravijo strokovnjaki na inštitutu za javno zdravje.

Pojavijo se lahko kjer koli, običajno jih prenašamo ljudje z oblačili, pohištvom ...

Načeloma v Sloveniji populacije oz. pojavnosti stenic ne spremljajo, zato ni znano, koliko in kje se pojavljajo. Čeprav med ljudmi kroži prepričanje, da so stenice posledica pomanjkljive higiene, to ne drži, ob tem poudarjajo na NIJZ-ju – pojavljajo se namreč tudi v prestižnih, petzvezdičnih hotelih, preden jih opazimo, pa se lahko že močno razmnožijo. Živijo namreč v povprečju od 6 do 12 mesecev, samice pa izležejo od 2 do 3 jajčeca na dan, že 10 dni pozneje pa se po prostoru plazijo mladički. Čeprav najbolje "uspevajo", ko so prisotni gostitelji, torej ljudje ali domače živali, s katerih krvjo se hranijo, pa lahko brez sesanja krvi preživijo tudi več mesecev.

Tudi sicer so te žuželke zelo odporne, saj lahko preživijo tudi pri nizkih temperaturah (do -10 stopinj Celzija) in nizki zračni vlagi, zagotovo jih uniči le vsaj sedem minut izpostavljenosti temperaturi nad 45 stopinj. Tudi zato je najboljši način, kako prenos stenic z oblačili, prtljago, pohištvom in drugimi predmeti preprečiti, pranje na višji temperaturi in razkuževanje. "Učinkovita je kombinacija fizikalnih (sesanje, sesanje s paro, pranje pri temperaturi, višji od 60 stopinj Celzija, sušenje v sušilcih) in kemičnih metod (dezinsekcija)," navajajo na NIJZ-ju, ob tem pa popotnikom svetujejo predvsem preventivo.

Stenice se najraje zadržujejo v vzmetnicah in na oblazinjenem pohištvu. Foto: Shutterstock
Stenice se najraje zadržujejo v vzmetnicah in na oblazinjenem pohištvu. Foto: Shutterstock

Na potovanjih tako svetujejo natančno pregledovanje območij, kjer bi se lahko nahajale, kot so hotelske sobe in druge neznane lokacije. Če kupujete rabljeno pohištvo, na primer vzmetnice, oblazinjeno pohištvo in posteljnino, ga pred prihodom domov natančno preglejte, a se zavedajte, da "se stenice mojstrsko skrivajo in so aktivne zlasti ponoči". Na NIJZ-ju ob tem dodajajo, da jih je treba iskati predvsem "v šivih vzmetnice, ob robovih posteljnih stranic, celo za stikali in vtičnicami, za okvirji slik …"

"Prav tako moramo vzmetnice in oblazinjeno pohištvo natančno presesavati, pomaga lahko ovijanje vzmetnic in oblazinjenega pohištva, ki prepreči, da posteljne stenice uidejo. Na koncu je treba opraviti dezinsekcijo s kemičnimi sredstvi, ki naj jo izvede profesionalec in nato spremljamo stanje," še dodajajo.

Ko pridete s potovanja, prtljago shranite ločeno od bivalnih prostorov in jo dobro preglejte

Na nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano popotnikom, ki se vrnejo s potovanja, kjer so bile prisotne stenice, svetujejo, naj najprej vso prtljago odložijo v prostor, ločen od bivalnih prostorov, kot so garaža, kurilnica ali klet. "Za kovčke in tekstil se priporoča kakršna koli toplotna obdelava, lahko hlajenje v zamrzovalni skrinji ali pregrevanje s paro," dodajajo in opozarjajo, da je treba biti na stenice pozoren že med samim dopustom – preglejte torej posteljnino, če so na njej sledovi stenic, precej jasen znak pa so tudi sami ugrizi na koži.

Če doma vseeno opazite stenice, pa na NLZOH-u svetujejo takole: "Ob dovolj zgodnji identifikaciji stenic so te prisotne v le eni sobi. To sobo takoj zapustite, s seboj ne vzemite ničesar. Vrata zalepite z lepilnim trakom, da je onemogočeno širjenje stenic. Za nadaljnja navodila takoj pokličite strokovnega izvajalca."

Stenice so po poročanju medijev trenutno precej velika težava v Franciji, kjer jih opažajo predvsem na sredstvih javnega prevoza. Foto: Reuters
Stenice so po poročanju medijev trenutno precej velika težava v Franciji, kjer jih opažajo predvsem na sredstvih javnega prevoza. Foto: Reuters

Stenicam je tako pametno nameniti pozornost med bivanjem v hotelih, pri zasebnikih ali v najetih stanovanjih, pa tudi med bivanjem v planinskih kočah. Na Planinski zvezi Slovenije so nam pojasnili, da so pred leti imeli primer, ko so stenice opazili v eni izmed planinskih koč, zaradi česar so takrat za planince pripravili informativno zgibanko, a težava tudi zaradi hitrega ukrepanja na omenjeni lokaciji ni prerasla v širši problem. "S stenicami tako trenutno nimamo težav," pravijo.

Na turističnih agencijah o težavah s stenicami nimajo poročil

Ker se bližajo jesenske šolske počitnice, ko se mnogi Slovenci odpravijo tudi v tujino, od koder, kot omenjeno, poročajo o pojavu teh nadležnih žuželk, smo se pri turističnih agencijah pozanimali, ali so dobili kakšne pritožbe turistov nad stenicami, a kaže, da slovenski turisti te problematike ne opažajo. "Do danes nismo prejeli od naših gostov oziroma vodnikov nobenih opažanj, tako da vsa potovanja na omenjene destinacije potekajo nemoteno," so nam dejali v turistični agenciji Palma.

Tudi v Sončku so nam pojasnili, da niso "nikoli imeli reklamacij, vezanih na stenice": "Tudi iz še bolj 'zloglasnega' New Yorka ne," so dodali.