Manukura je doživela starost 10 let, kar je približno polovica pričakovane življenske dobe kivijev v ujetništvu. Foto: EPA
Manukura je doživela starost 10 let, kar je približno polovica pričakovane življenske dobe kivijev v ujetništvu. Foto: EPA

Kot poroča CNN, so se zdravstvene težave redke ptice začele prejšnji mesec, ko so jo veterinarji prvič pregledali zaradi izgubljanja telesne teže. Ugotovili so, da ji težave povzroča jajce, ki ga ni mogla izleči. Kljub uspešni operaciji za odstranitev jajca pa se je njeno zdravje hitro slabšalo in posledice podhranjenosti so bile očitno prehude.

Manukura, kar v jeziku domorodcev pomeni tista, ki ima poglavarski status, se je rodila maja leta 2011 in takoj postala priljubljena maskota novozelandske narave. Zaradi genetske napake se je namreč rodila s povsem belim perjem, običajno so ti ptiči rjavkaste barve.

Njeno rojstvo je lokalno pleme Rangitāne o Wairarapa oznanilo kot pomemben simbol prihajajoče sprave in sožitja, nastopila pa je tudi v otroški knjigi priljubljene novozelandske otroške avtorice Joy Cowley.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ogrožene državne maskote

Kiviji, ki veljajo za nekakšno neuradno maskoto vseh Novozelandcev, so sicer še vedno precej ogrožene. Vsako leto se njihovo število zaradi krčenja naravnega habitata in tujerodnih plenilcev, kot so divji psi in mačke, zmanjša za dva odstotka. V naravi živi le še slabih 70 tisoč kivijev, včasih pa jih je na novozelandskem otočju mrgolelo na vsakem koraku.

"Zadnjih 10 let je bila Manakura pomemben ambasador za te ogrožene ptiče in tudi zaradi tega jo bomo pogrešali," je v izjavi za javnost dejala Kathy Houkamau, vodja tamkajšnjega naravovarstvenega urada.

Manakura se je sicer rodila v sklopu uspešnega programa vzgoje in reintegracije mladih kivijev in jajc, ki jih v centre prinesejo njihovi najditelji. Zaradi njenih težav in nevarnosti, da jo zaradi njene barve plenilci lažje najdejo, pa so jo zadržali v ujetništvu, kjer je imela posebno prostorno ogrado.