Swiss Luma je umetniška fundacija, ki jo je leta 2004 v Zürichu ustvarila Maja Hoffmann, podpira oziroma financira pa različne umetniške stvaritve, posebno se osredotoča predvsem na okoljske probleme, človekove pravice, izobrazbo in kulturo. Fundacija je med drugim v francoskem Arlesu ustvarila Luma Arles, interdisciplinarni kampus, ki želi umetnikom zagotoviti prostor, kjer lahko ustvarjajo, sodelujejo in razstavljajo svoje delo, prav tako pa naj bi se prek razstav, konferenc, predstav v živo in arhitekture raziskovalci in umetniki spraševali o kulturi, umetnosti in raziskavah.

Trenutno je glavna atrakcija ustvarjalnega kampusa, ki je sicer nastal na zapuščenem industrijskem območju, njegova gradnja pa je trajala kar 7 let, visok stolp, ki ga je zasnoval kanadsko-ameriški arhitekt Frank Gehry. Svojo zavito futuristično stvaritev je ovil v kar 11.000 plošč iz nerjavečega jekla, spodnji stekleni del, ki mu je nadel vzdevek boben, pa je navdihnil znani arleški rimski amfiteater. "Všeč mi je bila ideja zajetja in odsevanja svetlobe v tej regiji in mestu. Ni hladna stavba, kovina ima neko mehkobo," je povedal stvaritelj zgradbe in dodal, da je igra z lučjo tako izredna, kot si je želel, poroča Guardian.

Kar 13 let je razmišljal o tej stavbi, njena stvaritev pa naj bi stala med 150 in 225 milijoni evrov, pri projektu je sodeloval z belgijskima arhitektoma Basom Smetsom in Janom Boelenom. "Bilo je dolgo in zanimivo, včasih težko, ampak vseeno sijajno potovanje," je še povedal 92-letnik, ki je sicer v preteklosti zasnoval tudi Guggenheimov muzej sodobne umetnosti v Bilbau in losangeleško koncertno dvorano Walta Disneyja. Tokrat se je svoj projekt odločil posvetiti najbolj znanim prebivalcem Arlesa, ki je že od leta 1981 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, – Rimljanom in slikarju Vincentu van Goghu.

Ustvarjen je bil ekosistem za ustvarjanje

Zgradba, ki bo gostila razstave sodobne umetnosti, knjižnico in pisarno, je le najnovejša pridobitev v Arlesu. "Stolp predstavlja upanje, kraj, kjer je vse mogoče. Je prostor, kjer se preteklost, sedanjost in prihodnost mešajo," je razložila Hoffmannova. "Gradimo dediščino jutrišnjega dne," je še pojasnil Mustapha Bouhayati, vodja Lume Arlesa, in poudaril, da mestu občudovanja vredni spomeniki niso tuji – antična rimska arena in teater že dolgo privlačita množice.

Čez poletje bo pri projektu Luma delalo okoli 190 ljudi, tako pa je Maja Hoffmann, ki si sicer želi, da bi projekt čez zimo privabil čim več obiskovalcev, po besedah Bouhayatija ustvarila "ekosistem za ustvarjanje". Luma Arles ima v nekdanjih industrijskih zgradbah sicer tudi razstavne prostore za predstave in nastope, rolkarski park, ki ga je ustvarila južnokorejska umetnica Koo Jeong A, in javni park belgijskega krajiskega arhitekta Basa Smetsa.